Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За магията и традициите на чипровските килими

Снимка: личен архив

Българското килимарство е занаят с вековна история и стара слава, с признание за уникалност и качество в целия свят. Килимарството в България се развива изключително през ХІХ век. Известният чипровски килим се изработва ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна и има характерна окраска и орнаменти, в които са втъкани послания и мантри, символи и обети. По този начин килимите се възприемат като крепител на духа, здравето и щастието в дома на своя притежател. Един от най-характерните орнаменти е канатицата – стилизирано изображение на пеперуда – символ на вечния живот от древността. Чипровските килими са третият български феномен, който е вписан през 2014 г. от ЮНЕСКО в Световния списък на нематериалното културно наследство.

В последните години много малко хора практикуват килимарството. Семейство Чушкареви от Чипровци, чийто поминък са килимите, сами отглеждат овце, от които стрижат вълна и сами я обработват. Ползват естествени оцветители от природата и имат няколко стана вкъщи, създават работа и на други хора, които все още могат да практикуват това. 

В "Нашият ден“ Велика Стоева споделя: "Професионално се занимавам с изработката на килими, още когато завърших университета и реших, че не мога да чакам на Бюрото по труда. Аз съм икономист по образование. Реших, че банката е твърде скучно за мен. Там се ходи с костюми, а пък аз не обичам и си създадох сама работа. Майка ми е учителка по математика, но тя е водила много дълго кръжока по килимарство в училището в Чипровци. Баба ми цял живот беше килимарка и прабаба ми също беше килимарка."

Чипровският килим е много лек и обикновено можете да го вдигнете с една ръка. Използваната вълна и техниката го правят издръжлив, но и нежен. Чипровски килим не може да се тъче на механичен стан – веднага ще си проличи разликата, за това се тъче на вертикален. Първо се тръгва от преждата – качествена вълна с основа от памук. Може да се направи килим и с вълнена основа. Избира се модел и се приготвят схемата, цветовете, насновава се основата и тъкачката започва същинската си работа. За един месец опитна майсторка килимарка може да изтъче до 2 кв. м килим. За обучение понякога са нужни и пет години, а понякога и те не стигат.

"Основата трябва да бъде добре опъната, за да може да бъде хубав килимът. Колкото по- опъната е основата, толкова килимът е по-стегнат на вид и структура. Фигурките са по-изящни. Защото, ако нишките са хлабави и когато започне да се набива вътъка и ако тези нишки не са достатъчно опънати, започват да се огъват в различна посока и се криви килимът", допълва  Велика Стоева.

За мнозина символът на килимите това е цветът, най-късно навлязъл в тъкаческото изкуство. Преждата се оцветява с различни растения – липа, орехови листа, брош.

"Работи се, както се е работило. В неръждаем казан, за да няма някакви реакции, за да е сигурно, че цветът ще е един и същ. Има си съответна пропорция вода, количество прежда, която да се събере в него. Защото има голяма зависимост от това, за да стане равна като цвят, трябва да има достатъчно вода. Мокри се преждата, измерва се водата, казанът на печката или на огъня, преждите се разбъркват докато завират. Вари се до час. После се изважда, изцежда се, измива се добре, подсушава се и е готова", разказва Мирослав Стоев. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12

Любовта в действие: Спомен за отец Димитър Вукадинов

Днес често говорим за любовта – споделяме крилати фрази в социалното пространство за това как тя е в основата на всичко, как ще ни спаси, укоряваме се един друг за липсата ѝ, четем истории, в които тя е главната героиня. Но има хора, които проповядват любов не с думите си, а с поведението си. Един такъв човек е бил обичаният столичен свещеник..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

В ефира на предаването Lege Artis д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя.  Според д-р..

обновено на 31.07.24 в 14:45