Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шринкфлация: Изкушението на търговците при инфлация

Богомил Николов: Най-добре се пази информираният потребител

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едно ново явление завладява публичното пространство особено след повишаването на инфлацията – шринкфлация. На границата между маркетинговия трик и измамата, зад екзотично звучащия термин "шринкфлация" се крие добре познат търговски подход: намаляване на количествата на стоки (или редукцията на тяхното качество), за да се запази цената, към която потребителят е привикнал. Механизмът е особено характерен за периодите с висока инфлация. 

За логиката на търговците, влиянието на шринкфлацията върху поведението и портфейла на обикновения потребител и колко чест е този сблъсък, разказва в "Нашият ден" Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители":

Богомил Николов"Явлението изобщо не е ново, а само получи име. Терминът се появи от академичните среди от една английска професорка. В нашето общество стана популярен от месец-два. Шринкфлацията представлява намаляване на обема/количеството на дадена стока или нейното качество в съдържанието, без да се променя продажната цена. По този начин нито един статистически институт не може да регистрира увеличение на цените и да регистрира инфлация. Но реално това е една модификация на инфлацията, при която, без да се увеличават номинално цените, се намалява това, което потребителят получава

Най-негативната страна на това явление шринкфлация е, че то обикновено остава. Формално погледнато, това не е измама – имате обявена цена, имате обявен грамаж. Само че се разчита на това, че хората не са чак толкова прецизни и не обръщат внимание. Статистиката не отбелязва инфлация, тя регистрира цени по своята методика."

Николов даде пример, че на пазара има над 300 вида хляб и затова трябва да се търси някаква форма на идентификация. Той предложи форма, подобна на стандарта "Стара планина" при месото и колбасите. При хляба има един стандарт "България", който, според експерта, не е достатъчен. "Ако браншът се активира, може да създаде някакъв стандарт, който да дава гаранции. Другият вариант е да се приеме някаква законова разпоредба, която да задължава производителите да указват в съдържанието вида и сорта жито, използван в дадено брашно."

Богомил Николов подчерта, че най-добре се пази информираният потребител. Затова трябва ясно да показваме на производителите и на търговците, че не сме безучастни и че имаме претенции.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50