Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: "Вие сте светлината на света." Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Не само на думи, но и с делата си те доказват, че са носители на тази Божествена светлина и това е едно от основанията християнството да има толкова много последователи във всяко кътче на планетата. Христовите думи са отправени не само към апостолите Му, но и към всички, които вече 2000 години, ръководят живота си от Христовото благовестие. В първите години след Възкресение Христово християните побеждават езическия мрак със светлината на живота си.

Днес от нас не се изисква да се борим срещу езичеството, но като че ли нашата задача също не е лесна, защото трябва де се борим с много повече изкушения. Бог изисква от нас да светим с делата си, за да можем не само на думи да покажем, че сме християни. Силата, която помага на човека духовно да расте, силата, която прави хората по-добри и под чието влияние израстват благородни личности, доказано е, че е Христовата светлина. Заедно с заедно с проф. Иван Желев дългогодишен преподавател по Нов Завет разговаряме за светлината според евангелското повествование.


Християнска поезия
Стихотворението "Видях Христа" от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25