Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансатлантически арт дискурс

В галерия ONE се представя един дълго подготвян и интересен международен проект със заглавие "Трансатлантически арт дискурс", в който участват американски и български художници. 

Този обменен изложбен проект се развива от години. Първата част е изложбата на четири съвременни български автори в галерия "Лакония“ в Бостън през 2017 г. В тази втора изложба ONE+ Gallery създава форум за творчески дискурс на четиримата автори от Съединените щати (Brett Eberhardt, Anthony Fisher, Bryan McFarlane, Suzanne Schireson) и двамата куратори на изложбата, Елена Петева и Свилен Стефанов.

Изложбата включва произведения на шестима артисти, четирима от които са от САЩ и двама български автори. Автор на идеята и основен куратор е художничката Елена Петева, която живее и работи в Америка, но не прекъсва творческите си изяви с нашата страна, тук често прави самостоятелни изложби. Експозицията среща с едно разнообразие на визуални езици – фигуративност, абстракция, метафора и инвенции, събрани като живопис и рисунки. 

Ето някои заглавия, които доближават до смисъла и символиката на техните творби: "Зелени чекмеджета", "Буркани с късмет", "Къща за срещи", "Ярка Музика"…

Изложбата може да бъде видяна до 31 юли в галерия ONE

Как е съставена тази експозиция и кои са авторите в нея, чуйте от Елена Петева, която накратко представя всеки от американските художници, които даже дойдоха у нас специално за своето участие и за да се запознаят с някои изяви от нашата художествена сцена в момента.

Елена Петева е познато име за българската художествена сцена. От години живее и работи в САЩ. Доцент във Факултета по изкуство и дизайн на Университета на Масачузетс Дартмът, преподава живопис и рисуване. Нейният дом и ателие са в Провидънс, Род Айлънд. Като художник работи в областта на рисунката, живописта и видеоинсталацията. Творбите ѝ са включени в много публични и частни колекции, също и художествени публикации. Наградена е с три интернационални гранта на престижната Елизабет Грийншилдс Фондация за съвременно изкуство и други професионални признания. 

Снимки – галерия ONE
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31