Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 20 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Избрано
водещ: Йордан Георгиев
• Разговор с актьора Христо Петков
• Компилация от и за Крикор Азарян

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Пиеси от албума "Anyone Who Had a Heart: The Music of Burt Bacharach" от 1997 г. на австралийския джаз пианист Джо Киндамо.
С участието на: Джо Киндамо (пиано и акордеон), Бен Робъртсън (контрабас), Тони Флойд (барабани), Алекс Перту (перкусии), Кристин Съливан (вокали).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии и мариачи от слънчево Мексико. Изпълнение – "Сон де Мадера", "Трини и ла Лейенда", "Банда ел Рекодо" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Николай Паскалев, Христина Ботева, Георги Петров, Севда Симеонова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Питър Пан" от Джеймс Матю Бари – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: Илинден – народни поверия, християнска традиция и историческите следи на времето – коментар и хроники в звук.
• За телемедицината днес и утре или опцията пълноценен медицински преглед от разстояние и роботизирана хирургия – с Любомир Бабуров, основател на "Рацио".
• Лятно кино за ценители – разговор с кинокритика Благой Иванов.
• Спомен за Арон Аронов: Пожелавам ви оперета!
• Истории в ефира:
- За шедьоврите от захар и духовното наслаждение на сетивата – разказва световноизвестната сладкарка с български корени Мария Озтюрк.
- Българин стана втори в света на Международната олимпиада по биология и носител на Златен медал – разказват победителят Петър Жотев от 11 клас в СМГ и ръководителят на отбора доц. Албена Йорданова.
• Минути на редактора: За изкуството да правиш крафт и бутикова бира с Ростислав Бакалов.

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Делото Макропулос" от Карел Чапек

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Downshift Collective издават дебютния си албум "Long Road", съчетаващ различни влияния като nu jazz, hip hop, funk, disco и др.;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти" Валери Славчев представя песента на група "Хоризонт" "Не сънуваш";
• Paolo Nutini пуска новия си албум и четвърти студиен сет "Last Night In The Bittersweet";
• Jeff Beck и Johnny Depp се събират за съвместен албум, представящ микс от оригинали на Деп заедно с широка гама от кавъри;
• Вечната страст на Eric Clapton към блуса гори ярко в "Nothing But The Blues" – филмът, който е излъчен веднъж през 1995 г. и е номиниран за наградата Emmy, сега се завръща с подобрена резолюция и оригинален саундтрак, съдържащ 17 неиздавани изпълнения на живо.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Започна фестивалът на изкуствата в Копривщица – за второто издание на артистичния форум разказва Найо Тицин, един от организаторите му.
• Връчиха се тазгодишните награди БАЗА на Института за съвременно изкуство в София – разговор с лауреатите.
• "Кратка история на античната философия" – разказва я авторът на едноименната книга проф. Цочо Боядижев.
• Режисьорката Веселка Кунчева за премиерния спектакъл за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят" и XII Творческа лаборатория "Поетите на Стара Загора" в Старозагорския държавен куклен театър.
• "Литературна София" в снимки и видеа – изложбата в галерия "Credo Bonum" представят фотографите Иван Шишиев и Екатерина Калугина, създатели на "Етюд-и-те на София"
• Изложба в Русе показва 70 оригинални творби на Салвадор Дали – за "Материализацията на сюрреализма" разказва кураторката Елена Великова, директор на Русенската художествена галерия.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Концерт на сопранът Нона Кръстникова и пианистката Катя Борисова

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Арт бохемството като историческо явление
Бохемство е имало винаги, но някои негови проявления, особено около и след средата на миналия век, се очертават в исторически план като заредени с политическо, социо-културно и дори философско значение обществени метаморфози.
За нашето арт-бохемство в София, Пловдив, Бургас и другаде говорим с писателите Чавдар Ценов и Антон Баев, с журналистката Мариана Първанова, автор на две книги за съответното явление в София и Бургас, и с доц. Йордан Ефтимов. Търсим паралели на явлението, защото вероятно чисто темпорално е неслучайно съвпадението на т. нар. "източно арт бохемство" с хипи движението в САЩ, и събитията 68 г. във Франция, анализирани в книгата "Революция на хедонизма" на Панайотис Кондилис.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Елексир на живота – винарство и лозарство: Божествена наслада от грозде
В ясна, звездна нощ през най-студеното време древните винари запретвали ръкави и пристъпвали към едно от свещенодействията на занаята си – претакането или избистрянето на виното след тихата ферментация. Първи път – около месец след нея и втори път – през Малък Сечко, февруари. Тогава, при претакането, буйната рожба на гроздето започва да "гълта” чистия въздух, насища се с него и тръгва да омайва всеки, до чието небце се докосне... Искрящ еликсир! Взел и сладостта, и безценната кисела жилка на майка си – гроздовата мъст. Смачканото грозде. В тъничката ципа на неговите зърна е скрита магията на виното – бяло, розе, червено или пенливо вино. Казват, че в младото вино има всичко, което може да изпълни душите ни с радост. Искрите от буйния му огън палят мигновено кръвта ни... Но старото вино, отпивано на бавни глътки, е това, което влива в нас еликсир от магия и страст. Жарава, чиято топлина и тайнство дъъълго догарят в нас и след последната ароматна глътка.
Стареенето на виното е невъзможно без буретата, където чудодейната напитка трябва да остане, докато узрее. Да попие още аромати и вкусове от дървото. Майсторлъкът за правене на бурета е толкова стар, колкото и самото вино. Тънкостите му се предават от поколение на поколение.
Съвременните технологии и съдове за ферментация на гроздовата мъст позволяват процесите да се следят с точност, за да се запази финеса на всеки аромат, след което всяка уважаваща себе си изба налива виното или дестилата за бренди в бурета. В тях напитките отлежават. Ракията също обича буретата – черничеви, черешови, тя също щедро приема ароматите и цвета на дървото. Само виното и дестилатите знаят колко трябва да останат в буретата, за да достигнат своята зрялост. Всяко вино, всеки дестилат си имат своята продължителност на развитие, докато в един момент се превърнат в най-омайното вино или в златисто, палещо и ароматно бренди.
Енолози и бъчвари разказват за своите древни занаяти: доцент, доктор Татяна Йончева; доктор Ваньо Хайгъров; доцент, доктор Мирослав Иванов; майсторите на бурета Цветан Николов и Марко Йончовски от село Врачеш, община Ботевград.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва – Избрано
водещ: Яна Пункина
Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите
Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика в "Какво се случва" дискутират музикалния редактор от Радио София Лили Големинова, издателят и промоутър Виктор Лилов, Никола Николов – музикант, журналист и промоутър и Боян Бояджиев – създател на шоукейс платформата за български музиканти "Софийска международна музикална конференция".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Можете да чуете разнообразна музика – кънтри, блуграс, фолк, блус и кънтрирок от Великобритания, САЩ и Канада. Сред качествените изпълнители – "Ойстърбенд", Кеб Мо, "Търд Дей", "Офа Рекс", Шерил Кроу, "Шакидор", "Тедески Тръкс бенд", Мери Ан Кенеди и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В лятната концертна версия на предаването Оркестърът на Сан Франциско свири произведения на Лили Буланже, Самюел Карл Адамс, Аарън Копланд, Стивън Стъки, Бенджамин Бритън и Жан Сибелиус.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Пряко от седмото издание на Бургаския международен филмов фестивал с участието на фестивалния директор Емил Ованесов, турския режисьор Илкер Савашкурт (член на международния екип на фестивала), Ясен Василев, Милан Миланов и други участници, гости, киножурналисти.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Спомен за диригента Методи Матакиев (7 юли 1949 - 19 юли 2010)
От есента на 1998 година до края на земния си път е главен диригент на Смесения хор на БНР и обогатява музикалния фонд с прекрасни записи на творби от различни епохи.
Освен избрани произведения, в предаването са включени откъси от негови интервюта и впечатленията на Людмила Герова, работила като продуцент "Оперна и хорова музика" в Радиото.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 8 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също..

публикувано на 16.07.24 в 15:42

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15