Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между страниците на новата косоварска литература с Азем Делиу

"Косоварската литература е изключително вълнуваща в момента. В нея се наблюдават две основни тенденции: едната идва от това, че държавата се отваря и трябва да пишем литература, която е подходяща за целия свят; а другата тенденция е в обратната посока, тя е свързана с глобализацията на света по отношение на литературата и именно заради нея трябва да пишем за местните си ценности. Смятам, че и двете тенденции са красиви, но само ако не биват потребявани с други намерения освен литературни такива. Сблъсъкът между тях е това, което реално произвежда косоварската литература“, каза в "Артефир“ резидентът на Къщата за литература и превод – писателят Азем Делиу. В разговор с Петър Денчев, театрален режисьор и писател, той ще представи пред българската публика, която днес (28 юли) избере да бъде в 18:30 часа във Fox Book Café, творчеството си и развитието на косоварската литература.

Според Азем Делиу начинът литературата на Балканите да се противопостави на стереотипите, на които е подложена, е авторите да се четат помежду си и да превеждат взаимно произведенията си. Защото, ако те се приемат на сериозно, и външният свят ще го направи.

"Всяка държава на Балканите е малка, но Балканският регион не е никак малък, така че бихме могли да си помогнем взаимно, когато не сме прекалено заети да се бием помежду си“, твърди Делиу.

Писателят е на мнение, че литературата не трябва да е на мисия, не трябва и да се опитва да подобри имиджа на една страна, тя прави това автоматично, като просто е добра литература, а не патриотична.

"Това е моето убеждение – ако аз пиша добра литература, дори и тя да критикува страната ми, тя ще ѝ помогне именно защото е добра. Ако пък произведенията ми не са добри, никой няма да се интересува какво казвам за държавата си, защото никой няма да знае кой съм.“

Азем Делиу израства в годините след войната в Косово, започва да пише още на 15-годишна възраст, когато всичко, което иска да разкаже, е случилото му се през деня. Оттогава пази любопитството си към света и литературата в него. Старае се винаги да подхожда към произведенията си първо през детски очи, всички идеологии, присъщи за възрастните, идват след това.

Делиу завършва албанска литература в университета в Прищина, където е удостоен с престижната награда за изключително постижение на студент за първата му поетична стихосбирка "The funeral of the rain" (2013). Това е и първата книга, която издава, при това едва на 17 години. Тя е последвана от романа му "The Illegal Kisser" (2016), който е преведен на английски и става национален бестселър. Вторият – "Записките на червея Смолински", който можем да четем и на български – е в краткия списък за наградата на Европейския съюз за литература през 2020 година. Неслучайно френската преса го нарича "велик автор от малка държава" и "новата звезда на европейската литература".

Повече за свободата да прави това, за което мечтае от малък, а именно – да пише; за това защо Косово "не е толкова велико, колкото казват някои хора, но и не е толкова лошо – колкото казват други“; както и за това защо фактът, че на събитието тази вечер във Fox Book Café двамата с Петър Денчев ще противопоставят мненията си и директно ще се атакуват, е най-добрият начин публиката да разбере темата, която ще обсъдят – чуйте от Азем Делиу в звуковия файл.



Снимки – Таня Димова, stayhappening.com


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10