Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между страниците на новата косоварска литература с Азем Делиу

"Косоварската литература е изключително вълнуваща в момента. В нея се наблюдават две основни тенденции: едната идва от това, че държавата се отваря и трябва да пишем литература, която е подходяща за целия свят; а другата тенденция е в обратната посока, тя е свързана с глобализацията на света по отношение на литературата и именно заради нея трябва да пишем за местните си ценности. Смятам, че и двете тенденции са красиви, но само ако не биват потребявани с други намерения освен литературни такива. Сблъсъкът между тях е това, което реално произвежда косоварската литература“, каза в "Артефир“ резидентът на Къщата за литература и превод – писателят Азем Делиу. В разговор с Петър Денчев, театрален режисьор и писател, той ще представи пред българската публика, която днес (28 юли) избере да бъде в 18:30 часа във Fox Book Café, творчеството си и развитието на косоварската литература.

Според Азем Делиу начинът литературата на Балканите да се противопостави на стереотипите, на които е подложена, е авторите да се четат помежду си и да превеждат взаимно произведенията си. Защото, ако те се приемат на сериозно, и външният свят ще го направи.

"Всяка държава на Балканите е малка, но Балканският регион не е никак малък, така че бихме могли да си помогнем взаимно, когато не сме прекалено заети да се бием помежду си“, твърди Делиу.

Писателят е на мнение, че литературата не трябва да е на мисия, не трябва и да се опитва да подобри имиджа на една страна, тя прави това автоматично, като просто е добра литература, а не патриотична.

"Това е моето убеждение – ако аз пиша добра литература, дори и тя да критикува страната ми, тя ще ѝ помогне именно защото е добра. Ако пък произведенията ми не са добри, никой няма да се интересува какво казвам за държавата си, защото никой няма да знае кой съм.“

Азем Делиу израства в годините след войната в Косово, започва да пише още на 15-годишна възраст, когато всичко, което иска да разкаже, е случилото му се през деня. Оттогава пази любопитството си към света и литературата в него. Старае се винаги да подхожда към произведенията си първо през детски очи, всички идеологии, присъщи за възрастните, идват след това.

Делиу завършва албанска литература в университета в Прищина, където е удостоен с престижната награда за изключително постижение на студент за първата му поетична стихосбирка "The funeral of the rain" (2013). Това е и първата книга, която издава, при това едва на 17 години. Тя е последвана от романа му "The Illegal Kisser" (2016), който е преведен на английски и става национален бестселър. Вторият – "Записките на червея Смолински", който можем да четем и на български – е в краткия списък за наградата на Европейския съюз за литература през 2020 година. Неслучайно френската преса го нарича "велик автор от малка държава" и "новата звезда на европейската литература".

Повече за свободата да прави това, за което мечтае от малък, а именно – да пише; за това защо Косово "не е толкова велико, колкото казват някои хора, но и не е толкова лошо – колкото казват други“; както и за това защо фактът, че на събитието тази вечер във Fox Book Café двамата с Петър Денчев ще противопоставят мненията си и директно ще се атакуват, е най-добрият начин публиката да разбере темата, която ще обсъдят – чуйте от Азем Делиу в звуковия файл.



Снимки – Таня Димова, stayhappening.com


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11