Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо интеграцията на украинските бежанци е важна за Варна и региона?

Снимка: БГНЕС

За Варна и региона е важна интеграцията на украинските бежанци, които са повече, отколкото във вътрешността на страната. Няколко месеца във Варна функционираше и най-големият бежански център у нас. Докъде стигна интеграцията на украинските бежанци, в "Нашият ден“  репортерът Доротея Николова от Радио Варна разговаря с Ваня Добрева, председател на асоциация "Хипофиза", и Кремена Кунева, председател на фондация "За доброто".

Първата група от медицински специалисти от Украйна вече завърши своето обучение по български език. Присъствено са се обучавали 30 души, останалите над 100 са се включили онлайн. "Обученията са по няколко часа на ден, като преподавателите са от Медицинския университет във Варна. Първият изпит за владеене на български език беше на 14 юли. Факт са и първите успешно издържали теста. Следващите курсове са с финансовата помощ на Върховния комисариат на ООН за бежанците", казва Ваня Добрева от асоциация "Хипофиза“, която организира първото обучение. Тя допълва, че не е реално изпити да се провеждат през юли, а следващата дата е през януари.

"Имаме информация, че педиатри работят като детегледачки и хирурзи работят като градинари, медицински сестри, работят като камериерки. Въпреки че има голяма нужда от тях", казва Ваня.

Нито Общината във Варна, нито областната управа са помогнали с предоставянето на база за провеждането на курсовете, въпреки празните училища през лятната ваканция. Те също остават затворени за хората, решили да избягат от войната в Украйна и решили да се установят у нас, пояснява председателят на фондация "За доброто" Кремена Кунева.

"Едно, две или няколко НПО-та не могат да решат системни проблем по отношение на този казус, колкото и да се борим“, твърди  Кремена Кунева от фондация "За доброто“.

Остават неяснотите за настаняването на около 30 000 от общо 82 000 украинци, които са избрали да останат у нас след 31 август.

Освен в България, и в Гърция, по време на двете големи бежански вълни към Европа, бежанци са настанявани в хотели, така че политиката на страната ни към украинските бежанци не е прецедент. Това каза Ана Райкова от представителството на Международната организация по миграция (МОМ) у нас, която през 2018 г. е координирала процеса по настаняването на бежанци в хотелски бази в Гърция.

"Организацията беше съвместна между МОМ, агенциите на ООН, Министерството на миграцията на Гърция, НПО и др. и включваше и лагерите за бежанци на островите Лесбос, Самос, Хиос и Кос", посочва Райкова.

 Целия разговор с Ваня Николова, Кремена Кунева и Ана Райкова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54