Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щерьо Ножаров:

Бюджетът не трябва да удовлетворява исканията на “жълтите павета“, а да гледа в перспектива

Снимка: bia-bg.com

“Не трябва да се отдаваме на популизма, очевидно е, че в последния период от около две години правителствата се сменят често и хората остават с усещането, че започваме да живеем в една “икономика на жълтите павета“, казва в “Нашият ден“ икономистът Щерьо Ножаров и допълва:

“Всяка една групичка започва да протестира, нейните искания се удовлетворяват в определена степен, от което всички губят, защото така не се провеждат реформи и не се намаляват неравенствата.

Икономически успешните хора виждат перспективата, те виждат в хоризонта, виждат нещата след няколко години и месеца. Така би трябвало да се управлява икономиката. В бъдещето всеки едни бюджет не трябва да удовлетворява исканията на жълтите павета, а трябва да гледа в перспектива докъде би стигнала България с този бюджет след няколко години.“

Протестът на пътните фирми  

“Тези хора би трябвало да бъдат подпомогнати от държавата, така че тази перспектива да се промени. Могат да се подпомогнат с преквалификация, увеличаване на квалификацията, по-добро включване на пазара на труда, това са неща, които липсват в нашата икономика. Гледаме да удовлетворим едни текущи потребности за момента.

В модерна Европа има т.нар. "лични образователни сметки" и възможности на всеки едни от работниците и служителите да се възползват от тях.“

Доволният работодател означава доволен служител, особено в България, когато свиващата се работна сила заради високият процес на миграция означава, че всеки един работодател се опитва да задържи квалифицираните кадри, тези, които са обучени да работят в неговата структура на производство.

Енергийната криза при всички случаи засяга България повече и в по-голяма степен. Отделно растящата инфлация и мерките.

В България има по-висок от средния за Европа дял на енергоинтензивните индустрии в структурата на БВП и умерено по-висок дял на индустрията в БВП, което означава, че енергийната криза при всички случаи засяга България повече. Отделно, растящата инфлация и мерките, които се взимат от ЕЦБ и от други структури, оскъпяват финансовия ресурс за бизнеса също.

Бизнесът, който е струтуроопределящ за страната, има известни притеснения за бъдещето. Станалият известен доклад на МВФ също го доказва. Към момента бизнесът очаква от държавата взимане на средносрочни решения, което да му даде сигурност.

Затова не работи решението, което беше взето вчера, за субсидиране на цените на ел. енергията само за няколко месеца, защото парламентът се разпореди това да стане до края на годината. Енергоинтензивните индустрии по-скоро са притеснени.

Откъсването от енергийната зависимост от Русия

“Постигането на всяка една диверсификация в икономиката е нещо полезно и води към по-висока ефективност. Ако имате повече алтернативи, можете да постигнете с контрагента по-добра цена.

Интерконекторът и новата газова връзка с Гърция не беше започната от това правителство, но то я довърши скоростно. Това е нещо положително на това правителство, както и искането от страна на това правителство да има солидарност и общо управление на газовите доставки в ЕС, което в голяма степен беше постигнато и се върви нататък. Това е нещо позитивно, но в крайна сметка трябва да има резултати, а те ще дойдат не за тази зима, а чак за следващата. Спешно трябва да определим мерки, за да няма сътресения и тази зима.“

Чуйте пълния разговор в звукови файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53