Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топли дни и хладни нощи с радиотеатъра през август

Снимка: Pixabay

През първата седмица (1 – 7 август 2022) на месец август екип "Драматургични форми" на програма "Христо Ботев" ще представи две от лицата на своя богат архивен фонд.

Малко след пладне, от 13 до 14 часа, ще можете да чуете пет български пиеси, които по един или друг начин са успели да уловят в себе си топлината и темперамента на лятото.

Ще прозвучат три произведения от големия български драматург Мирон Иванов. В понеделник ви очаква незабравимата комедия "Лющиян", вторникът е отреден за едни по-различни приключения на Дон Кихот и неговия верен оръженосец с пиесата "А утре пак", а в четвъртък ще прозвучи криминалният радиокомиск с много намигвания "Кажете го на шапката ми". В сряда и четвъртък пък можете да слушате две горещи постановки на български авторки. "Морето се чува" от Евгения Иванова ще звучи в сряда, а в четвъртък – знаковата пиеса "Ела, легни върху мен" от Силвия Чолева.

А неделният ден ще ви представим пиесата "А, лъже, че е водна линия" от Никола Русев, чийто текст е в основата и на незабавния български филм "Щурец в ухото". Тя ще се излъчи в традиционното за радиотеатър време – от 16 часа.

Нощите на вълните на програма "Христо Ботев" през тази седмица обаче ще останат по скандинавски хладни с едни от най-добрите образци на психологическата драма.

Седмицата ще започне с "Куклен дом" от Хенрих Ибсен под режисурата на Любен Гройс. В нощта на вторник можете да слушате класическата постановка на Ингмар Бергман "Лични разговори", а нощта в сряда отново е отредена на Ибесен и пиесата "Дивата патица". В четвъртък пък идва ред на още една класическа пиеса на скандинавски автор – "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, режисурата и радиоадаптацията тук са на Петър Бакалов. Единствено в петъчната нощ ще направим малко отстъпление, но не по отношението на темата или качеството – просто ще поемем към една по-близка дестинация с Иво Андрич и неговата пиеса "Госпожицата", за да се върнем в събота и неделя отново в Скандинавието, когато можете да чуете съответно "Градът" от Ингмар Бергман и "Строителят Солнес" от Ибсен.

Всичките шест нощни пиеси ще бъдат излъчени в рамките на рубриката "Запазена марка "Радиотеатър" с начален час 0.30.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02