Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Когато танците се превърнат в призвание и кауза

Снимка: prodancebg.com

Милена Георгиева е инструктор по спортни танци. На първо четене това не буди кой знае какво любопитство у хората. Но за разлика от много други свои колеги, освен да преподава, тя използва танца като начин за рехабилитация на деца и младежи с различни двигателни увреждания. От близо петнайсет години тя се е посветила на каузата да спомогне за тяхното физическо здраве и да извиква усмивките върху лицата им. Съвсем успешно ги включва и в занятията с останалите деца, с които работи – тези в норма.

"Те по никакъв начин не са отделени от децата, които нямат увреждания, напротив. Участват заедно, танцуват заедно и си партнират заедно. Всички деца без увреждания ги приемат изключително добре и са приятелски настроени. Даже извън танцовата среда, те си пишат, чуват се… Децата нямат никакви предразсъдъци. Когато им представиш нещата, те го приемат абсолютно нормално, дори измислят начини, по които да включат децата с увреждания в играта, без да ги засегнат и те да бъдат отстрани, игнорирани.“

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – prodancebg.com

По публикацията работиха: Наталия Маева, Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът..

публикувано на 23.09.22 в 17:20

Там някъде, където

Това е заглавието на новата изложба на Чавдар Гюзелев в галерия "Ракурси". Къде е това "там", къде ни отпраща талантът на художника? Познатият ни като "играещ човек" Чочо Гюзелв този път е оформил експозицията в два цикъла – Парижки и Московски. Ето какво пише Георги Лозанов за този подход на художника, предизвикан от предчувствието му, от..

публикувано на 23.09.22 в 13:20
Доц. д-р Емил Йорданов и доц. д-р Емад Абдулахад в студиото на програма „Христо Ботев“

София – Расте, но не старее ..!?

По повод Деня на София – 17 септември, в предаването гостуваха доц. д-р Емад Абдулахад, декан на Строителния факултет и доц. д-р Емил Йорданов, ръководител катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Темите на нашия разговор бяха насочени към днешния архитектурен облик на столицата...

публикувано на 23.09.22 в 11:25