Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На гости в село Голям чардак

4
Снимка: Валери Леков

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора.

До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт.


Според свидетелства на посетили селото през 1861 година американски мисионери, в него живеели 400 жители българи, като е отбелязана и голямата им бедност по това време.

В селото има църква "Св. Петка", построена през 1850 г., читалище "Обзорник", основано през 1927 г., пенсионерски клуб, здравен участък, целодневна детска градина и футболен стадион. Училището е закрито през 2008 г.


Още за селото ще научим от младия секретар и библиотекар в читалището Теменуга Шуманска, Галина Найденова – директор на детската градина и жителите на селото Рангел Челибашки, Кирилка Василска, която се грижи за пенсионерския клуб, Ненка Шуманска – бивш учител и директор на детската градина, Стойка Цонкова, Софка Костадинова и клисаря Атанас Христов.

Снимки: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

От началото на април  2023 г. трябва да влезе в сила нов договор за работата на Здравната каса с аптеките по отношение на лекарствата , които се отпускат от осигурителния фонд с доплащане. Българския фармацевтичен съюз  не приема предложеното от ръководството на касата предложение да отпадане възможността аптеките да отпускат по-малък брой..

публикувано на 29.03.23 в 14:20

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки. В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни..

публикувано на 29.03.23 в 12:12
Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев

Кои са българските жертви на Гладомора?

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г. На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората..

публикувано на 29.03.23 в 10:55