Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Фани Цуракова: Пристрастяването и как да се справим с него

д-р Фани Цуракова
Снимка: Кирил Чобанов

Пристрастяването e непреодолимо желание към наркотик, тютюн или медикамент или дейностна (преяждане, пластични операции, хазарт или прекаляване със спорт) в резултат на физическа или емоционална зависимост. При различните пристрастености нивата на допамин варират и други невромедиатори на удоволствието в организма, и се подобрява настроението. С времето обаче те се връщат към първоначалните си стойности и дори спадат, което предизвиква симптоми на абстинентен синдром, отшумяващи при прием на нова доза от стимулатора.

"Всяка зависимост нарушава по-малко или повече поведението на човек. Не може да се каже коя зависимост е най-тежка, но тази, която е в дома ти, е най-тежка“, споделя в "За здравето“ д-р Фани Цуракова, психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Най-характерното в поведението на зависимата личност е невъзможността да упражнява контрол над своите импулси. Много често това състояние се отрича и проблемът се подценява. Такива защитни механизми затрудняват опитите да бъде направена реална преценка и да се получи помощ.

"Често в болницата идват пациенти, придържайки се към някакви норми за здравословен стил на хранене, стигат до тежки дефицити в организма си. Лошото е, че при повечето психични заболявания има дълъг период, в който те не попадат на лекар, и когато дойдат, чисто телесно процесът е доста напреднал“, казва д-р Фани Цуракова.

Психиатърът твърди, че всеки разумен пластичен хирург има око за болестното придържане към извършване на операции и много често те правят консултации с психиатри.

"Татуировките са грубо отношение към кожата. Това е вид мода, която в момента е белег за това, че ти принадлежиш към някаква група“, казва д-р Фани Цуракова.

Някои зависимости, например злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, са физически вредни за организма. Всеки вреден навик, който се превръща в доминиращ фактор в живота на човек, реално се отразява тежко върху емоционалното състояние. Дори понякога представлява опасност за семейството и околните.

Според д-р Фани Цуракова България е на 8-о място в света по консумация на алкохол. Десетилетия наред този модел на алкохолна консумация се вижда явно и сериозно тежи на лечебните заведения. Най-характерното в поведението на зависимата личност е невъзможността да упражнява контрол над своите импулси. Много често това състояние се отрича и проблемът се подценява. Такива защитни механизми затрудняват опитите да бъде направена реална преценка и да се получи помощ.

Целия разговор с д-р Фани Цуракова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Кирил Чобанов, БНР
   
Д-р Фани Цуракова е завършила  Медицинска академия в София през 1980 година. Психиатър в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Началник на диагностично-консултативен блок. Работи в областта на консултативната и лиезон психиатрия. Основни интереси към тревожните и депресивни разстройства, психичните разстройства в напреднала възраст. Дългогодишен редактор на Български психиатричен журнал "Рецептор". Член на Колегиум частна психиатрия, на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Почетен председател на българския клон на Международната организация на писателите-лекари (UMEM).
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Героите на доброволчеството в кадри

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отбелязва своята 10-годишнина със серия от събития, които отразяват дейността, каузите и лицата ѝ. Кампанията им започва с интерактивната фотографска изложба „Ще участвам”, която се открива днес в столичната галерия „Доза”. „Доброволчеството винаги го е имало в света, в човешкото..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Вечер на музиката и поезията в "Перото" организира програма "Христо Ботев"

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 4 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата.   Поводът е Световният ден на музиката и Националният ден на поезията, който се отбелязва на 1 октомври, както беше през всички предишни години. Причините са ясни,..

публикувано на 04.10.22 в 15:39
Мария Николова- дългогодишен преподавател по история и основател на клуб

Историята като предмет – как да изкушим младите?

За предизвикателствата в преподаването на история, както и подходите, които отключват интереса към историческата наука, и как се градят трайни знания – в "Нашият ден" разказва Мария Николова , дългогодишен преподавател по история в 138-о СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в София. През 2011 г. тя създава  клуб "Историк",  като си поставя три основни цели..

публикувано на 04.10.22 в 15:00
Голяма пъструшка

Д-р Петър Шурулинков, орнитолог: Тази есен сме много доволни от редките находки на Дуранкулак

До последната третина на октомври специалисти и доброволци в два лагера в страната – Дуранкулак и край Драгоманското блато - слагат пръстени на птици, хванати в специални мрежи, които летят през двете области. Чрез опръстеняването се проучват миграционните пътища на птиците и се прави мониторинг на пернатите. Приятен страничен ефект от тази..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Ученици с кариери или що е то дуално образование?

Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, но и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на тази форма на обучение са много, защото освен знания учениците получават и заплащане. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което допринася за..

публикувано на 04.10.22 в 11:21