Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Източноевропеец" във Великобритания – как да се промени стереотипът?

Снимка: amazon.com

Етикетът "източноевропеец" добива негативно значение във Великобритания с началото на кампанията за Брекзит. Използван от политиците и доразвиван от медиите, той насажда определен стереотип на Острова, без да отчита различната история, религия, поведение и индивидуални качества на хората, дошли от различни части на бившия социалистически лагер. 

Българката Ива Александрова, която живее дълги години във Великобритания и е експерт по миграция, подхваща тази болезнена за нея тема в книгата си "Тук, за да останем. Източноевропейците във Великобритания" ("Here to Stay – Eastern Europeans in Britain"). Изданието предизвиква доста интерес и дебати след излизането си. 

"На мен ми беше много трудно да приема това, което усещах и виждах, че едно общество, което очаквах, че е отворено, включващо и което на много степени наистина е такова, може да проявява микроагресии и да чувстваш, че не си на мястото си. Етикетът "източноевропеец" не е интересен там, ние бяхме набедени, че вършим само нископлатена работа или не работим. Дори в прогресивни либерални кръгове може да се чуе "Аз имам чистачка българка", а това са начини да бъде уязвен човек, да му бъде отнето самочувствието, особено ако се стремиш към по-високи позиции" – казва Ива Александрова, която прави интервюта и с други източноевропейци – повечето жени. "Оказва се, че общото им усещане е, че те трябва да се доказват много повече." 

Главната цел на книгата е да промени стереотипът. "В Англия настъпи едно отрезвяване – смята тя – има осъзнаване и желание да се разбере повече по темата. Много млади хора, които там са израснали – техните родители са от Източна Европа, но те са родени в Англия, също се чувстват объркани кои са, какви са. Ясно е, че стереотипите се формират през дълги периоди от време. Много е трудно те да се променят. Но това за източноевропейците е създадена отвън идентичност. Моята идея е, че ако осветлим тези нереални образи и кажем, че те не отговарят на истината, ако показваме различни истории – това е начин да се преодолее такъв тип мислене."

Книгата на Ива Александрова очаква и своето българско издание, чуйте разговора с нея в "Какво се случва".

Снимка – amazon.com


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05
Хари Драганов

Оперният певец Хари Драганов: Избрах да се върна в България

За първи път от повече от 30 години оперният певец, прославил България из цяла Европа – Хари Драганов, посреща рождения си ден в родината. Защото избира да се върне в България. Оперният бас-баритон Хари Драганов – 24 години солист на Женевската опера, с три специалности – концертиращ певец, оперен артист и режисьор постановчик, е гост на "Артефир":..

публикувано на 04.10.22 в 15:56
Лъчезар Ошавков

Лъчезар Ошавков – картини с история

Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар Ошавков, който не прекъсва връзките си с България, въпреки че от 1968 година живее и работи в Париж.  Галерия "Средец" към Министерството на културата представя в известна степен ретроспективна изложба на художника, защото са включени и по-ранни негови творби, произведения,..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Най-новото представление на Куклен театър Шумен – "Фонтанът на желанията"

Кукленото представлението "Фонтанът на желанията", продукция на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен задава няколко важни въпроса, сред които – Нужно ли е да имаме златна паричка, за да сбъднем мечтите си, или е достатъчно силно да вярваме?  Това е историята на Тим. Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем хвърля..

публикувано на 04.10.22 в 08:55

Седмицата на скандинавското кино в Дома на киното

Седмицата на скандинавското кино се завръща след двегодишна пауза. От 3 до 7 октомври в Дома на киното фестивалът, наследник на "Северно сияние“, ще предложи вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата представя 11 филма в 5 поредни вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са..

публикувано на 03.10.22 в 17:07