Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културното наследство на Унгария

20-и август – Национален празник на Унгария! Ден на хляба, държавността и първия унгарски крал Св. Ищван (Св. Стефан)

Сандра Мишкеди
Снимка: Божидар Любенов

По повод на Националния празник на Унгария 20-и август гост в предаването "Европейски паралели" е Сандра Мишкеди, директор на Институт "Лист" – Унгарски културен институт - София. Тя разказва как унгарците празнуват и как пазят своите традиции и културно наследство.

"В Унгария имаме три национални празника. Единият се пада на 15 март. Тогава отбелязваме революцията от 19-и век – 1848-1849 г. Другият национален празник се пада през октомври месец – 23 октомври – и тогава революцията, която беше през 1956 година. А днешният празник е по-различен. Най-вече защото се пада през лятото, когато хората, както и вие казвате, обичат да ходят на почивка. Но въпреки това, или може би и заради това, има много туристи и много хора, които могат да прекарат вечерта в Будапеща, когато се прави най-голямата заря през годината и всички очакват това с нетърпение. 


Целият ден е изпълнен с най-различни официални прояви, като например церемонията по встъпване в длъжност на младите офицери. А в двореца в Будапеща се организира и Празник на занаятите, който продължава няколко дни. И в този ден обявяват и тортата на страната! За тази година тортата е много особена – със сливи и унгарско вино!" Така госпожа Мишкеди представи някои от основните акценти от празничния ден. Сподели и с няколко думи, какво я свързва с България.

"Неслучайно знам български език – майка ми е българка. Аз съм родена и съм израснала в Унгария, в Будапеща. Но от майка ми съм научила езика, за което съм много благодарна, защото така ми се получиха нещата, че почти постоянно работя в областта на българо-унгарските взаимоотношения."


Сандра Мишкеди изрази и своето мнение за отношението на унгарското общество и на държавата към ролята на музея в днешни дни и на какво ниво е културният обмен между България и Унгария.

Програмата за интересни събития, организирани от Институт "Лист" – Унгарски културен институт - София, може да се проследи на официалната интернет страница на Института.

Снимки: Божидар Любенов, ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив

обновено на 26.02.24 в 13:32

"От малки учим хинди": Образованието като прозорец към света

Образованието е врата към целия свят, а чуждите езици са ключът към него. В това вярват преподаватели и ученици от 79-о СУ "Индира Ганди" в София.  "От малки учим хинди" – разговор за обучението по чужди езици в българското училище с участието на заместник-директора по учебната дейност на 79-о СУ "Индира Ганди", Ивелина Иванова , с преподавателя..

публикувано на 26.02.24 в 13:03
Мария Донева-Набхан

Сърцето като пътеводител: От медицината до поезията в живота на Мария Донева-Набхан

От детската мечта до реализацията на професионалните амбиции в медицината Мария Донева-Набхан описва своя път през обучението и работата като медицинска сестра в "Пирогов" до вълнуващия преход към специализацията като операционна сестра. Нейните думи проличават в интервю за предаването "Нашият ден", където тя разказва за предизвикателствата и..

обновено на 26.02.24 в 11:35
Снимката е илюстративна

Антон Митов представя: Звездите се виждат по-добре през срутения покрив

Как в Международния празник на срутения покрив или разбираемо за нас – Празник на отнесените, да забравим за благоприличието, да проявим малко лудост и да изпуснем парата.   Ще разберем и полунаучно и необосновано кои са основните четири навика, които правят хората глупави, и как точно или неточно ежедневните ни дейности пречат на нормалното..

публикувано на 26.02.24 в 11:34

29 февруари – Международен ден на редките болести

На 29 февруари се отбелязва Международният ден за борба с редките болести . Датата, която съществува веднъж на всеки четири години, е и може би най-важната в живота на пациентите с редки диагнози.  Владимир Томов е човек, който защитава правата на тези пациенти. Той е председател на Националния алианс на хора с редки болести и гостува в..

публикувано на 26.02.24 в 10:54