Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: За изкуството и апокалиптичният свят

Наричат Владимир Тодоров най-успелият българин в Холивуд.  Повече от 30 години той измисля и рисува персонажи във филми на Спилбърг,  Крис Кълъмбъс и Земекис. В рамките на Аполония 2022 на 5 септември в предвидена среща с аниматора и визуален артист Владимир Тодоров в SoundCafé/YachtClubв Созопол. От 11:00 ч. публиката може да научи неговата история за "Цената на успеха". 


"В живота си аз не се взимам на сериозно, но взимам на сериозно работата и имам сериозно отношение към нея. Не знам защо такива песимистични, антиутопични идеи ми влизат в главата, това са някакви сънища. Така беше и с предишния ми филм "Трепет", казва за "Артефир" Владимир Тодоров.

Аниматорът споделя, че войната в Сирия го е вдъхновила за реализира анимационната лента "Мечтател". Това е вторият му авторски филм и отзивите на критиката за него са повече от възторжени. Разрушенията на една култура, която изчезва в рамките на няколко години се оказват решаващи. И допълва че създава един свят, разрушен от възрастните, оставили едно невинно дете да се справя с грешките им. Но, във филмите му винаги има капка оптимизъм.

"При всяка война изкуството е оцелявало. Хората дори и в най-тежките моменти имат нужда от някакво развлечение или някъде, където да се скрият и да избягат от тази действителност“, твърди Владимир Тодоров.



Сюжетът на лентата отвежда в недалечното бъдеще, когато планетата Земя се е превърнала в пустинен остров насред океан, потънал в мрак и тишина. Изоставено на този остров и единствено оцеляло след апокалиптична катастрофа е дете, което отчаяно търси начин да се добере обратно до цивилизацията. Анимационния филм "Мечтател" е антиутопична приказка, визуализираща хипотетичните страхове на милиони деца, растящи в един все по-несигурен и объркан свят.

Аниматорът обича да открива нови неща, постоянно търсещ е и мрази самодоволството. "В момента в който попаднах в реална конкурентна среда, трябваше много бързо да се науча или тази среда щеше да ме изхвърли. И след това стана рутинен навик, част от природата да не стоя бездейно“, посочва Владимир  Тодоров. 

Изминатият път учи аниматора на дисциплина в работата и  дисциплина по отношение на егото. Придобил е навикът да потиска и да търпи критика, както  да изхвърля ненужното.


"Никога не съм усещал, че съм успял, защото не знам в какво се изразява. Успехът е мимолетен и те разглезва, докато неуспехът те учи на много, тогава виждаш къде си се спънал и какво да избягваш", твърди Владимир Тодоров.

 Анимационният филм "Мечтател", който е част от фестивалната програма тази година и ще бъде представен на 4 септември от 20:00 ч. в Лятното кино в Созопол.

Целия разговор с Владимир Тодоров можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: ФС на Владимир Тодоров, apollonia.bg
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00