Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура: Архивите са живи

Какво пазят аудио архивите за Съединението?

Снимка: архив

В навечерието на 6 септември, когато България отбелязва една от най-паметните дати в своята история – Съединението на Княжеството и Източна Румелия търсим историческата истина и личният поглед в документалните архиви, съхранени в "Златния фонд" на БНР.

Случило се през 1885 г. то може да се нареди на върха на най-значимите постижения в българската история. Съединението е собствен подвиг на българския народ, извършен против установеното от Великите сили статукво и без пряката подкрепа на чужди сили.

В аудио архив от 1985 г. от "Златния фонд" на БНР историкът акад. Христо Христов, отбелязва със съжаление, че "една велика дата, но доста забравена за първи път се чества годишнина на съединението". Изминал е век от Съединението.

"Да се проникне в миналото, да се свърже това минало с настоящето и ето много хубаво стана, че ръководните партийни и държавни органи, решиха специално Секретариатът на ЦК на БКП да се чества и в областта на науката и в областта на цялостния обществен живот, тази важна сто годишнина на Съединението на северна е южна България", посочва проф. Христо Христов.

Повече може да чуете в архивния запис от 1985 г. на проф. Христо Христов.


Често задаваме въпроса: Как съединението прави силата? До колко е важно разговорите да продължават. Важна е срещата с  личните истории, личното усещане давани в навечерието на Съединението през различни години.

 През 1995 г. военният историк и полковник от запаса Георги Марин пресъздава разказите на дядо си за събитията в Голямо Кунаре, днес Съединение.

"В Голямо Кунаре се е укривал Захари Стоянов и другите ръководители на съединисткото движение. Основните движещи сили в Голямо Кунаре са Христо Македонски,  Продан Тишков – Чердафона и Стоян Средев. Същевременно им е помагал и  д-р Хотински, който е бил околийски лекар. Моят дядо е бил много близък със Стоян Средев и той го включва в тази група“, споделя полковникът от запаса.

Съединението слага край на първия етап от борбата за национално обединени, започнала  след приключването на Берлинския конгрес. България се превръща в силна и мощна държава, което предизвиква вълни на враждебност  сред съседите. 
Повече можете да чуете в архивния запис от 1995 г. на Георги Марин.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Съединение – 139 години по-късно

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия в "Нашият ден" отправяме поглед към град Съединение . За днешната празнична програма разказва кметът на града Георги Руменов . По думите на Руменов настроението в град Съединение е приповдигнато, а жителите имат самочувствието, че са част от честването на великия акт от..

публикувано на 06.09.24 в 09:50

Пловдив празнува в Деня на Съединението

В деня, в който отбелязваме 139 години от Съединението, Пловдив празнува . "Нашият ден" разкрива картина от града, наричан "столица на Съединението" – разказват в "Нашият ден" репортерът Зои Каргиотаки,  Георги Шопов , учител по история във Френската езикова гимназия в града и Стоян Иванов , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив...

публикувано на 06.09.24 в 09:25

Черешови дневници

Борислав Бориславов е един от производителите на череши в кюстендилския край. Завърнал се от чужбина с желание да произвежда в България, най-естественото за него е да направи черешови и сливови градини. Реколтата тази година бе особено богата и голяма част от плодовете бяха оставени по дърветата. Освен за своята дейност и за кюстендилския край,..

публикувано на 06.09.24 в 09:19
Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков

Съединението тогава и eдинението днес

" С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко..

публикувано на 06.09.24 в 08:28

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия

  "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."  За завета на Съединението и неговата интерпретация 139 години по-късно в "Нашият ден" говорят историците доц. Алека Стрезова, д-р Александър Стоянов, проф. Даниел Вачков и доц. Милен Михов. Доц. Стрезова разказва предисторията на Съединението, в чиято основа стои..

публикувано на 06.09.24 в 08:25