Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Космосът и аз – конкурс за ученическа рисунка и есе

Конкурс за рисунка на тема "Космосът и аз" и конкурс за есе на същата тема във връзка с "50 години България Космическа държава" обявяват Българската академия на науките, Институтът за космически изследвания и технологии, с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Целта на конкурса е да приобщи младите хора към темата за космоса. "Днес космическата наука е тясно свързана с всичко, което се случва на Земята. 98% от информацията, с която разполагаме, идва от космоса. Телефоните в джобовете ни са най-бързото доказателство. А утрешните космически изследователи, астрофизици, астронавти, космически геолози, биолози и т.н., днес на са 4 или 6 години“, изтъква Валери Васев, зам.-директор административно-стопанска дейности връзки с обществеността на ИКИТ.

Участниците в конкурса за рисунка ще бъдат разпределени в четири възрастови групи: до 6 години, от 7 до 10 години, от 11 до 14 години и от 15 до 18 години. А в конкурса за есе могат да участват ученици от V до ХІІ клас. 

Крайният срок за подаване на работите е до 10 октомври, а повече за условията, можете да научите на сайта на ИКИТ.

Чуйте разговора с Валери Васев, който разказва за идеята за конкурса и отговаря на често задавани въпроси като: "Защо не се включваме към Европейската космическа агенция?" и "Кога ще изпратим трети космонавт?".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Н.Пр. Мачей Шимански: За етиката при снимането на птици и за уроците, на които ни учи орнитологията

Когато говорим за птици – за обикновени и застрашени видове, всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са един добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. С Н.Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България, говорим не само за света на птиците и за неговия опит като фотограф..

публикувано на 25.03.23 в 12:50

Часът на Земята тази година застава зад местообитанията

За 16 поредна година се отбелязва глобалната инициатива, посветена на опазването на планетата ни. Милиони хора угасват светлините вкъщи, а знакови обществени сгради по света биват затъмнени частично или напълно. Това става всяка последна събота на месец март. Тази година "Часът на Земята" се отбелязва в над 7 хиляди града в 190 държави. В..

публикувано на 25.03.23 в 09:05

Посланикът ни във Варшава Маргарита Ганева: Половин милион поляци летуват у нас

Геометричният център на Европа се намира близо до Варшава, затова в израза "Полша е сърцето на Стария континент" няма поетично преувеличение. За някои от нас тази славянска държава е Фредерик Шопен, за други – Мария Склодовска-Кюри, за трети – крал Владислав Варненчик, а за всички – вкусните ябълки в магазина и днес и красивите блондинки на плажа в..

публикувано на 24.03.23 в 08:25

Премълчаната история на Протагонистите

"Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" – така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните герои на това изследване са Тома и Никола Хитрови, представители на известната фотографската..

публикувано на 23.03.23 в 12:25

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази..

публикувано на 23.03.23 в 11:27