Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За Историческия музей и културното наследство на Балчик

Николай Ангелов и Радостина Енчева
Снимка: Божидар Любенов

Историческият музей в гр. Балчик е приемник на първия музей-галерия, който е създаден през 1937 г., по време на румънската окупация и е бил разположен в сградата на бившия хотел Дионисополис. В неговата експозиция са били изложени живописни творби, антични статуи, сред които и торс на бог Дионис, редки монети и други експонати, намерени на територията на града и околностите. През 1940 г., когато Южна Добруджа е върната в пределите на България, музеят е закрит и всички негови колекции са изнесени в Румъния.

Началото на съвременната музейна дейност е от 1961 г., когато е представена първата археологическа сбирка в Балчик, а през 1969 г. вече са обособени няколко отдела: "Археология", "Етнография", "История на българските земи 15-19 в.", "История на капитализма и революционното работническо движение", "Социалистическо строителство" и "Художествен отдел" и в гр. Балчик започва да функционира държавен исторически музей.

За неговата дейност днес и интересните експонати, които съхранява, в предаването разговаряхме с Радостина Енчева, директор на ИМ-Балчик. В студиото гостува и Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, който сподели своето виждане за отношението на жителите на Балчик към своята история и паметниците на културата, а също и за усилията, които Общината полага за опазването и популяризирането на културното наследство на града.

Според г-жа Енчева съдбовна случайност я отвежда в музея. "Случайно попаднах в музея. Завърших български език и история, но имаше свободно място за археолог, кандидатствах, приеха ме и така започна всичко. Археологията в гр. Балчик е много силна, защото градът е с над 2600 годишна история и където и да започне да се копае, винаги излизат находки. По повод юбилея, който отбелязахме на 20 октомври 2021 г., направихме един сборник "60 години Исторически музей – Балчик". Една изложба, която е с пана – с всички обекти и всички атрактивни находки на Балчик – и тя все още е на центъра на града. Също така беше монтиран и барелеф на Клара Петкова, която е основоположник на музейната сбирка. И всичко това беше финансирано от Община Балчик, за което искам да благодаря на господин Николай Ангелов. За мен е много важно съгражданите ми да влизат в музея, да влизат в галерията, да влизат в етнографската къща."

По време на разговора г-н Ангелов подчерта, че един от най-важните въпроси, свързани с опазването на културното наследство, е въпросът за дарителството и меценатството. "Дарителството и меценатството са изключително важни, но те не се стимулират от държавата. Хората на искат да получават само едно обикновено "благодаря". Искат да получат и данъчни облекчения и желаят да насочат своите усилия и средства в области, в които те желаят. И когато човек иска да подпомага музейното дело, би следвало по някакъв начин да бъде стимулиран. Има много хора, които освен със средства, помагат и с доброволен труд, даже и с идеи. И за това нещо, освен едно "благодаря" от кмета или от директора на музея, те не получават нищо в тази държава. И би следвало наистина да обърнем сериозно внимание на законодателството и да поощрим по всякакъв начин тези дарители и меценати, за да може меценатството и дарителството да се превърне в традиция за българското общество…"


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37

Роман-еликсир

Двете стари моми Тилда и Елида живеят в родния си дом в малко шведско село. Животът си тече от години по един и същи начин, докато не настъпва рязка промяна – съседната къща е купена от симпатичен господин, който предизвиква интереса и провокира изградените навици на възрастните дами. Но как се стига до изобретяването и търговията с еликсира за..

публикувано на 05.12.22 в 08:35

Книгата "Белези от Рая" вплита в сюжета си думите от архаичния български език

Книгата "Белези от Рая" представя в сюжета си една добруджанска легенда, която преплита темите за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. През 30-те години на миналия век, в една пролетна утрин млад мъж пристига в село Саръ меше, търсейки работа като овчар в чифлика на богат земевладелец. Будните му..

публикувано на 04.12.22 в 09:35

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски..

публикувано на 03.12.22 в 09:00