Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шефкет Памук – специален гост на научна конференция в Карлово

Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви“, Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ организираха едно от най-значимите научни събитие на годината – международна научна конференция, което се проведе в Карлово на 23 и 24 септември със заглавие "Дилеми на развитието“.

Град Карлово събра най-изявените изследователи и учени, занимаващи се със стопанско-исторически изследвания в България и на Балканите. Научното събитие е посветено на 150-годишнината от смъртта на големия карловски предприемач, банкер и дарител Христо Георгиев.

Специален гост на конференцията в Карлово и пленарен лектор беше световноизвестният турски икономист, историк и преподавател проф. д-р Шефкет Памук (London School of Economics, Boğaziçi University).

В 25 доклада, представени от университетски преподаватели и учени от Центъра за стопанско-исторически изследвания и Института за исторически изследвания при БАН, направиха разрез на стопанския живот в България през епохата на Възраждането

“Трябва да обърнем внимание на стопанската история на страната, за да научим уроците на историята. Има времена, в които народът ни е страдал, има и времена на съзидание, в което именно стопанските дейци, икономическата активност, търговията, свободното общуване между нациите на народите са това, което е водило просперитета както на нашата нация, така и на света като цяло“, казва в ефира на “Нашият ден“ Христо Тучев, предприемач във високите технологии:

“Там, където има успешни търговски отношения, честни и равноправни, там няма войни. Трябва да научим всички тези уроци, да вземем мъдростта на нашите деди, да сме горди с техните постижения, а може би трябва да се научим и от техните грешки. Това са непреходни ценности, непреходни са формулите на успех, а може би и тези на провал."

“Ще резюмирам труда на Шефкет Памук. Той изследва колко силна е държавата и как това се отразява на благосъстоянието. Прави това по относителната данъчна тежест – колко пари прибира от хората, съотношението между данъчни приходи и брутен вътрешен продукт“, разказа още той.

“Докладите на конференцията съвсем не бяха само история. Те са обобщени в сферата на стопанско-историческите изследвания. Тази година имахме най-много участници“, каза в “Нашият ден“ д-р Александър Златанов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09