Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаклин Вагенщайн: Да, културата струва пари!

Жаклин Вагенщайн
Снимка: Уикипедия

Жаклин Вагенщайн е българска издателка. Тя е дъщеря на кинокритика, сценариста и издателя Раймонд Вагенщайн и внучка на сценариста, режисьора и писателя Анжел Вагенщайн.

Тя е и “Български посланик на културата за 2021“ г., избрана от слушателите на БНР.

“В моя случай нещата започват от семейството. Киното и литературата са заложени в ДНК-то при мен. Една част от семейството ми се занимава цял живот с литература“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

Какво си спомня?

“Спомням си “Народна култура“, която тогава беше основното държавно издателство, в което се публикуваше цялата преводна литература. Спомням си ежедневието вкъщи, което беше обвързано с много работа на родителите ми и така до днес. До ден-днешен работя с родителите си.

Спомням си началото на издателство “Колибри“, спомням си политическите промени през 1989 г. и заряда и надеждата, които цялото общество имаше за светло бъдеще. Решението на моите родители да се преквалифицират и да направят частен бизнес, което е много смело начинание за времето си. Това е обстановка, в която технологиите за печат бяха различни. Липсваше разпространение, голяма част книжарниците се превърнаха в казина, кината затвориха. Бяха много размирни времена, които си спомням и които могат да ни служат за урок“, посочва още тя.

Нужни са промени….

“Не мисля, че от 1989 г. държавата е цъфнала и вързала и докарала докъдето трябва. Сферата на културата също куцука. Нужни са промени от законодателни и административни през образователни. Нужни са изграждане на навици, изграждане на мястото на културата в обществото и създаване на критерий, на качествени институции и организации, които да работят в тази сфера“, казва още тя и допълва:

“Финансирането е ключово в сферата на културата. Трябва да има дългосрочна стратегия, докато една държава не си даде сметка за това, ще тъне в блатото. Да, културата струва пари и нещата не се случват без тях. Когато се налага да се случват без пари, е тъжно спрямо творците“, споделя още в интервю за БНР.

Издателство “Колибри“ стана на 30 години. За нашата 30-годишнина искахме да правим всевъзможни неща. На последното ни тържество имаше около 600 човека. В двете години на пандемията провеждането не беше възможно“, разказва още Вагенщайн.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлияна Антонова-Мурата – български посланик на културата

Юлияна Антонова-Мурата е дипломат и писател. Тя е сред 24-мата творци, поставили България на картата на света. "Българските посланици на културата" бяха обявени в ефира на програма "Христо Ботев" и за тях гласуваха слушателите.  Юлияна е роден в София, но живее от дълги години в Япония.  Завършила е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин..

публикувано на 16.02.23 в 10:25

Мари Врина: Преводът като убежище от разочарованието

Мари Врина е френска българистка и преводачка . Тя е български посланик на културата за 2021 година.  Кои са „Българските посланици на културата 2021" в кампанията на БНР Завършва Ecole Normale Supérieure с класически езици. Професор по българска литература във Франция в Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO). Тя има..

публикувано на 14.02.23 в 11:10

"Ева Квартет" – мистерията на женското камерно пеене (видео)

Квартетът има участия на множество български и световни музикални фестивали: „Tranz and Folk Fest“ – Рудолщадт, Германия; „Voice mania“ – Виена, Австрия; фестивала за етно музика в Плауен, Германия (с втора награда); международния музикален фестивал в Япония; „ Европалия “ в Брюксел, Белгия; „ Аполония “, Созопол,..

публикувано на 09.02.23 в 10:50
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 01.02.23 в 11:05

Людмил Ангелов и сладкият път към недостижимото съвършенство

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен , изнасял рецитали и камерни концерти на международни сцени, солиcт на реномирани оркестри под палката на световноизвестни диригенти и популярен на петте континента, Людмил Ангелов безспорно е един от посланиците на българската култура зад граница. Той носи тази отговорност и..

публикувано на 31.01.23 в 10:30