Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Театрален фестивал събира артисти от Балканите в Благоевград

Нов фестивал – Балкански театрален фестивал, ще радва жителите и гостите на Благоевград в началото на новия творчески сезон. Новината съобщи екипът на Драматичния театър "Никола Вапцаров", който е организатор на театралния форум, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Националния фонд "Култура" и на Община Благоевград.

"От много години имаме идея с екипа на театъра да възстановим практиката Драматичният театър "Никола Вапцаров" в Благоевград да организира свой собствен театрален фестивал. И фактът, че Благоевград  е изключително близо до граници с други държави, ни наведе на мисълта, че е изключително подходящо място за създаване на Балкански театрален фестивал, какъвто в България досега няма с такъв конкретен фокус – Балкански страни", разказа в "Артефир" Маргарита Мачева, директор на Благоевградския театър.

Първото издание на фестивала ще се проведе от 24 до 29 октомври и ще предложи основна програма, включваща едни от най-гледаните и награждавани български спектакли през последната година, както и съпътстваща програма с други интересни събития.

Театралният форум ще бъде открит на 24 октомври с премиерно представление на театъра домакин – "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга, с режисьор Тея Сугарева-Савова. В спектакъла ще дебютират най-новите попълнения в Благоевградската трупа.

Чуждестранното участие в първото издание е на актьори от Косово и Северна Македония, като амбицията на организаторите е в следващите години да се включат колегите им от Сърбия, Гърция и Румъния. 

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с Маргарита Мачева, директор на Благоевградския драматичен театър, с още подробности за програмата на тазгодишния Балкански театрален фестивал.

Снимка – Радио Благоевград
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Белези от Рая" вплита в сюжета си думите от архаичния български език

Книгата "Белези от Рая" представя в сюжета си една добруджанска легенда, която преплита темите за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. През 30-те години на миналия век, в една пролетна утрин млад мъж пристига в село Саръ меше, търсейки работа като овчар в чифлика на богат земевладелец. Будните му..

публикувано на 04.12.22 в 09:35

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски..

публикувано на 03.12.22 в 09:00

Книга за предателството и свободата

"Оловна тишина. Историята на един разстрел" е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено". След филма на Костадин Бонев по неин сценарий "Пет разказа за един разстрел" тази книга продължава да търси, събира и изследва фактите около делото на Никола Вапцаров и останалите подсъдими, но книга и филм, според самата..

публикувано на 02.12.22 в 17:10
Христо Добринов

Защо в оркестъра няма йерархия?

Флейтистът Христо Добринов от години реализира своя музикантски потенциал зад граница. В момента той е първа флейта в токийския симфоничен оркестър Yomiuri Nippon Symphony Orchestra . Роден е в София и започва да свири на флейта на около 8-годишна възраст. В "Нашият ден“ той разказва за невидимите страни на работата като музикант-оркестрант, за..

публикувано на 02.12.22 в 14:35

Преодоляване на мълчанието за миналото

През 2011 г. у нас излиза нейната книга "Преплетените времена на настоящето: България 20 години след 1989". Професор Надеж Рагару преподава История и памет за социализма и за Холокоста в Източна Европа в Университета за политически науки в Париж. Наскоро беше издадена на български и друга нейна книга: "И българските евреи бяха спасени…" История на..

публикувано на 02.12.22 в 12:06