Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Златният делфин" отново вдига завеса след петгодишна пауза

Традиционният Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се състои във Варна от 1 до 7 октомври. Това е най-старият фестивал за куклено изкуство в България. Създаден през 1972 година, той се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица и тази година е неговото 18-о издание. Така фестивалът възстановява дейността си след двукратно отлагане заради пандемията от коронавирус.

Официалното откриване е на 1 октомври от 10 часа на Лятната сцена на Варненския куклен театър, а в 11 часа започва първото представление във фестивалната програма – спектакълът за деца "Мисия Спящата красавица" на Държавния куклен театър - Бургас. 

Фестивалният афиш включва осем български и шест чуждестранни представления, сред които четири са за възрастни.

Българското куклено изкуство ще представят актьори от Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Ямбол, София, Стара Загора и Варна. Чуждестранното участие е на трупи от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР.

Най-добрите сред тях ще бъдат отличени от петчленно международно жури с председател Сава Драгунчев.

Програмата на тазгодишното издание на "Златният делфин" представи в "Артефир" Вера Стойкова, артистичен директор на фестивала и директор на Държавния куклен театър във Варна, който е домакин на театралния форум.

Разговора можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Държавен куклен театър - Варна

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на "Книга на безпокойството" на големия Фернандо Песоа

Преводачката Даринка Кирчева представя новото издание на тази енигматична творба на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа. Настоящото издание се основава на подбора и тематична подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански, включващо откъси според желанието на самия..

публикувано на 05.12.22 в 15:50
Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и..

публикувано на 05.12.22 в 15:50

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се р азпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м..

публикувано на 05.12.22 в 14:50

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37