Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Страх по български и по испански

Снимка: Pixabay

Страхът е една от най-основните и отровни за душата и тялото ни емоции. Да се страхуваме е толкова дълбоко заложено в човешката природа, че тъкмо страховете ни са най-изпитаният лост за манипулации до ден днешен, излишно е да го доказваме. За да не сме несправедливи, трябва да отбележим и животоопазващите функции на страха, благодарение на които избягваме опасни и неприятни сблъсъци и събития. 

За страха и по-точно за неговите словесни изображения става дума в поредното издание на предаването "За думите" и то, забележете, в сравнение между българския и испанския език. 

Боряна Кючукова-Петринска, доц. в СУ "Св. Кл. Охридски", си е направила труда да изследва устойчивите съчетания от думи, с които ние, българите и испаноезичните люде, назоваваме и описваме чувството на страх, страхуването и страхливия човек. Това е темата на книгата ѝ "Концептуализация на страха в испанската и в българската идиоматика", която е и поводът да гостува в студиото. 

По един и същи начин ли виждаме и назоваваме страха тук и на Пиренеите, чуйте в записа.

Снимки – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Йорданов, стипендиант на фондация

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор Йорданов е и стипендиант на Фондация "Еврика". "Като цяло още от доста малък се интересувам от..

публикувано на 05.12.22 в 17:05

Физика на климатичните промени

"Аз не съм климатолог. Може би се питате защо един космолог и физик на елементарните частици би нагазил в темата за климатичните промени. Причината е, че други, чието бъдеще зависи от правителствените политики, както и онези, които трябва да са способни да преценяват неиздържаните твърдения на политици и медии, също не са климатолози. Лорънс..

публикувано на 05.12.22 в 08:15
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в Гренобъл, Франция. Хартиени биогоривни клетки използват ензими за преобразуване на глюкозата и..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия. Колко са го..

публикувано на 03.12.22 в 08:45
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06