Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да плетеш кошници 83 години – какво е усещането?

Бай Димчо е майстор - кошничар, той е на “90 години и девет месеца“, както казва сам. Изработва кошници вече 83 години, прави ги от 7-годишен. Продава кошниците си, облечен с колоритна народна носия. Той е роден в Кюстендилското село Ваксево.

“Научил съм се да плета кошници още 1941 г., когато бях в първо отделение. Още плета, последната кошница съм направил вчера“, споделя той в “Нашият ден“ и допълва:

“Някога имахме часове, които бяха след редовните по програмата, оставахме по едни час след това. Имаше двама учители, които учеха момчетата да плетат кошници. Правехме ги от естествен материал – ракита и други храсти, които не се чупят, когато се огъват“.


Какво предава на младите?

“Обикалял съм много по училища и детски градини, нося материали и показвам, но интересът е нулев“, разказва той.

Кошниците трябва да са пълни със…

“Орехи, ябълки, круши, грозде, чушки като пушки и домати като гранати“.

Бай Димата продължава да се труди неуморно. Може да бъде открит в Центъра за занаяти “Старата череша“ в Кюстендилското село Раждавица.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиопредавател

Ремонт на предаватели на БНР на 8 декември

На 8 декември от 10.00 до 16.00 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни ВЕЛИКО ТЪРНОВО 4 на честота 96 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“ и ВЕЛИКО ТЪРНОВО 5 на честота 99.6 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате БНР през интернет сайта binar.bg програма „Хоризонт“ на честота..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

До Созопол и пак натам

От Созопол и "О-солената риба" екипът на "И рибар съм, и ловец съм" се завърна леко травмиран и посърнал! Оказа се, че Градът на спасението може и… да те убие. Със спомени! Спомени за чироза, което се оказа пролетната суха скумрия.  Спомени за кюфтета и луканки от моруна! За калкан с кисело зеле!!! За гàросите, приготвяни от черния дроб на скумрията..

публикувано на 07.12.22 в 17:40

Мона Каушик: Индийците лесно приемат българския език

Мона Каушик е фолклорист, писател и университетски преподавател и е родена в Индия, но вече повече от 20 години живее постоянно в България.  Завършва висшето си образование по хиндиезична литература в Индия и след като специализира български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", става и по настоящем е..

публикувано на 07.12.22 в 15:50
Александър Симидчиев

Нужно е цялостно преформулиране на стратегията за детско здравеопазване

На 6 декември 2022 г. на експертна среща в Народното събрание, организирана от депутати от "Демократична България“, бяха обсъдени стратегическите цели на проекта за Държавна детска болница и изискванията, които ще бъдат заложени в заданието за изграждането ѝ.  Без анализ на нуждите за следващите 30 години няма как да се направи качествено задание за..

публикувано на 07.12.22 в 13:35
Д-р Николай Шарков

Какви промени са нужни за стоматологичната грижа в България?

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби за превенция срещу образуване на кариес, като част Националната програма за профилактика на оралните заболявания.  В "Нашият ден“ д-р Николай Шарков , председател на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална..

публикувано на 07.12.22 в 12:10