Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-чаканият от ловците ден

Щяхме грях да сторим, ако в навечерието на най-чакания и вълнуващ ден – откриването на груповия лов на дива свиня, както и на сезона за лов на местен дребен дивеч и водоплаващи, не бяхме направили една обиколка из ловните ни полета и дружинки.

Нашият обзор започнахме от с. Бойковец, Етрополско, където Председателят на ловната дружина Лилко Георгиев не само сподели тревогите и вълненията на местните ловци, но ни разказа и за едно високоблагородно и патриотично дело – откриването на паметника на неизвестен Ботев четник, построен от самите ловци!

Гостуването ни на приятели продължи с бърз набег до Каравелово – едно от пострадалите от наводнението преди месец села, за да разберем как се справят местните ловци и дали ще намерят сили да открият "едрия лов” и сезона. А там ни посрещна сладкодумният председател на ловната дружина Иван Кацарски.

А на 20 километра от Бургас пък попаднахме на Председателя на поморийското ловно-рибарско дружество "Гларус“ Дончо Дончев. С него също оплакахме щетите от стихиите, които унищожиха освен хорски имоти и хиляди декари лозя. Но си тръгнахме обогатени от срещата, защото научихме коя е най-бързата черноморска риба. Това се оказа черноморският паламуд, който само за 3 часа стигал от морето до… София! И то по суша!…

Наслука!


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30