Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XII АСТ Фестивал за свободен театър – под мотото "Директно включване"

Снимка: actfest.org

Вече стана традиция по това време на годината София да бъде домакин на АСТ Фестивала за свободен театър. Той беше създаден преди 12 години с амбицията да бъде форум на независимите творци в сферата на изпълнителските изкуства и да показва техните най-добри театрални и танцови представления, създадени през последната година.

"АСТ Фестивал за свободен театър измина дълъг път. Той заема ключова ниша – представянето на новото, провокативното, неочакваното в съвременния театър. Искаме да вдъхновяваме публиката и артистите да чувстват и разсъждават по-смело и по-отговорно", казва Стефан Прохоров, председател на Асоциацията за свободен театър, която е организатор на фестивала заедно с театрална компания "МОМО".

Тазгодишното 12-о издание ще се състои от 13 до 30 октомври и ще премине под мотото "Директно включване".

В рамките на фестивала ще гостуват пет чуждестранни представления на едни от най-предизвикателните изгряващи световни артисти – Игор Шугалеев (Беларус), Родриго Батиста (Бразилия), Inflexions (Франция), Нея Томшич (Словения) и Мерседес Педроче (Испания).

Българската програма включва впечатляващо жанрово и тематично разнообразие и се състои от осем спектакъла, три танцови филма и специалния формат "Show and Tell", в който ще бъдат представени български трупи и проекти в развитие.

В звуковия файл можете да чуете разговора със Стефан Прохоров, който представи в "Артефир" програмата на тазгодишното издание на АСТ Фестивала за свободен театър.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10