Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов, ИПИ: Делът на работещите бедни в България е доста стабилен

Снимка: Pixabay

Няколкостотин български граждани попадат в групата на "работещи бедни". Ако към тях добавим техните близки и хора от тяхното обкръжение, този обхват се разширява. Това коментира в "Нашия ден" Адриан Николов, експерт от Института за пазарна икономика.

"Бедността е характеристика на домакинството. Човек, може да е в домакинство с риск от бедност. Ние няма как да знаем за неговия индивидуален случай, тъй като в рамките на едно домакинство има много споделени разходи и общи ресурси. Статистиката определя не отделния човек, а домакинството", твърди Адриан Николов.

За да попадне някой в групата на работещите бедни, е необходимо да отговаря на две условия – да работи на пълно или непълно работно време, и да е част от домакинство с доход под 60% за определената година. Много повече работещи бедни са мъже, отколкото жени – 230 хиляди мъже и 150 хиляди жени. Този дисбаланс е обясним, тъй като в бедните семейства много често само единият от възрастните работи. Това по-често са мъжете, докато жените са безработни или неактивни, но се грижат за зависимите деца или възрастни.

Отражение при работещите бедни има и техният образователен профил. Почти всички са завършили някаква форма на училищно образование, най-често осми или дванадесети клас. Висшето образование често дава достъп до по-добри работни места, които извеждат домакинствата от групата на бедните.

Делът на работещите бедни в България е доста стабилен. Беше паднал под 9% от всички заети във възрастовата група между 18 – 64 години. Но от 2021 г. отново е 10%. Първите две тримесечия на 2022 г. доходите на работещите ще растат по-бавно от инфлационните темпове. Това ще доведе до повишаване на дела на работещите бедни през настоящата година, посочва експертът. 

Целия разговор с Адриан Николов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22