Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов, ИПИ: Делът на работещите бедни в България е доста стабилен

Снимка: Pixabay

Няколкостотин български граждани попадат в групата на "работещи бедни". Ако към тях добавим техните близки и хора от тяхното обкръжение, този обхват се разширява. Това коментира в "Нашия ден" Адриан Николов, експерт от Института за пазарна икономика.

"Бедността е характеристика на домакинството. Човек, може да е в домакинство с риск от бедност. Ние няма как да знаем за неговия индивидуален случай, тъй като в рамките на едно домакинство има много споделени разходи и общи ресурси. Статистиката определя не отделния човек, а домакинството", твърди Адриан Николов.

За да попадне някой в групата на работещите бедни, е необходимо да отговаря на две условия – да работи на пълно или непълно работно време, и да е част от домакинство с доход под 60% за определената година. Много повече работещи бедни са мъже, отколкото жени – 230 хиляди мъже и 150 хиляди жени. Този дисбаланс е обясним, тъй като в бедните семейства много често само единият от възрастните работи. Това по-често са мъжете, докато жените са безработни или неактивни, но се грижат за зависимите деца или възрастни.

Отражение при работещите бедни има и техният образователен профил. Почти всички са завършили някаква форма на училищно образование, най-често осми или дванадесети клас. Висшето образование често дава достъп до по-добри работни места, които извеждат домакинствата от групата на бедните.

Делът на работещите бедни в България е доста стабилен. Беше паднал под 9% от всички заети във възрастовата група между 18 – 64 години. Но от 2021 г. отново е 10%. Първите две тримесечия на 2022 г. доходите на работещите ще растат по-бавно от инфлационните темпове. Това ще доведе до повишаване на дела на работещите бедни през настоящата година, посочва експертът. 

Целия разговор с Адриан Николов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22