Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петринел Гочев: Шедьоври като Сикстинската капела не се дават на кой да е

10
Снимка: Гергана Змийчарова

Думите на режисьора Петринел Гочев са по повод най-новия му спектакъл "Войната на Микеланджело" в Драматичния театър "Рачо Стоянов" - Габрово.

Постановката е по пиесата "Сводът" от Анна Петрова  и представя годините от живота на Микеланджело Буонароти,  когато гениалният художник е ангажиран с изрисуването на свода в Сикстинската капела.

Художник: Гергана Змийчарова

"Това, което е изумяващо, е, че дори собствените му решения да откаже да сътвори произведения, които ние вече определяме като шедьоври (той е отказвал да нарисува Сикстинската капела, отказвал е да нарисува една или друга творба, определял се е много повече като скулптор, отколкото като художник), но дори и собственият му отказ не може да спре въплътяването на тези шедьоври. Все едно това не зависи от него. Което аз съм склонен да повярвам. Ако Господ е решил да се появи шедьовър на тази земя, ще намери начин да те пречупи, да те накара да се потрудиш. 

Като че ли сътворяването на един шедьовър не зависи много-много от теб. Ако от теб се изисква да го направиш, ти ще го направиш.

И можем да кажем, че такъв тип колосални като труд, а и като въздействие, като значимост за цялата човешка култура шедьоври като Сикстинската капела, не се дават на кой да е. Дават се на този, който може да ги изпълни, дори и да се съпротивлява срещу това.


Микеланджело казва в една ситуация нещо, което мен ме изумява, което ме забавлява, но в което, вярвам, че той е бил убеден.
Той казва: "Не мога да правя компромиси с волята на Всевишния!". Колосалното съзнание за мисия, свързана с волята на Всевишния..." сподели преди премиерата режисьорът Петринел Гочев, който е и художник, и скулптор с над десет самостоятелни изложби.

А на каква оценка за своя спектакъл би се зарадвал най-много?

"Ако хората влязат в сайтовете за пътуване и си купят билети за Рим, за да отидат да видят Сикстинската капела".


Ролята на Микеланджело изпълнява актьорът Димо Димов.
В представлението участват още Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Петко Койчев, Мартин Димов, Петър Рангелов, Ванина Попова, Надежда Петкова, Валентин Петров.

Премиерата на "Войната на Микеланджело" е на 28 октомври.

Художник на плаката: Гергана Змийчарова
Снимки: Гергана Змийчарова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51