Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С начина си на общуване създаваме реалността

Жените – първа линия или ариергард

Снимка: Pixabay

С начина си на общуване, с езика, който използваме, създаваме реалността, в което живеем

Разговорът е част от поредицата, започнала с новия сезон "Жените – първа линия или ариергард"

Преди точно една година с Мария Николова проведохме разговор за езика на политиците, за скритите послания в речта и поведението им. Отворихме и темата за политически PR и неговото влияние върху поведението на „хората на деня“.  В този втори разговор подновихме темата с нова гледната точка.

Два са инструментите, чрез които съществуващият свят може да бъде превърнат в обитаемо човешко пространство – законът и езикът. За да можем да живеем заедно и да управляваме ефективно житейските си проекти, е необходимо да развием способност за убедително говорене, но и способност за приемливо социално поведение. Всеки път когато говорим за стереотипи, за предразсъдъци, за насрещно поведение, което определяме като неприемливо, трябва да знаем, че с начина си на общуваме, с езика, който използваме, създаваме реалността, в която живеем.

А когато говорим за присъствието на жените в политиката, това е още по-осезаемо и още по-важно. Не квотният принцип ще защити правата на жените, а разумното обговаряне на възможностите, капацитета, компетентността. Ако езикът ни издава пренебрежение, недоверие, подценяване, никакъв административен механизъм за обезпечаване на равенство между половете няма да сработи.

Жените всъщност нямат административен инструмент за обезпечаване на равнопоставеност, просто трябва  да им се предостави възможност да докажат своите умения и компетентност.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки. В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни..

публикувано на 29.03.23 в 12:12
Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев

Кои са българските жертви на Гладомора?

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г. На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората..

публикувано на 29.03.23 в 10:55

Може ли да бъде "пипната" историята

Книгата "Войната и мирът" е една много полезна и интересна книга. Неин автор е Иво Ников, дългогодишен  вестникар, специалист  в областта на предпечата, блогър и енциклопедист. Книгата е събрала в себе си статии, които той дълги години е публикувал във в. "Сега", където е работил. Иво Ников гостува на "Мрежата“. Защо войната и защо мирът?..

публикувано на 29.03.23 в 08:30

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират  Зорница Миткова , управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и  Емил Стойновски , ментор. "На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на..

публикувано на 28.03.23 в 14:30