Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С начина си на общуване създаваме реалността

Жените – първа линия или ариергард

Снимка: Pixabay

С начина си на общуване, с езика, който използваме, създаваме реалността, в което живеем

Разговорът е част от поредицата, започнала с новия сезон "Жените – първа линия или ариергард"

Преди точно една година с Мария Николова проведохме разговор за езика на политиците, за скритите послания в речта и поведението им. Отворихме и темата за политически PR и неговото влияние върху поведението на „хората на деня“.  В този втори разговор подновихме темата с нова гледната точка.

Два са инструментите, чрез които съществуващият свят може да бъде превърнат в обитаемо човешко пространство – законът и езикът. За да можем да живеем заедно и да управляваме ефективно житейските си проекти, е необходимо да развием способност за убедително говорене, но и способност за приемливо социално поведение. Всеки път когато говорим за стереотипи, за предразсъдъци, за насрещно поведение, което определяме като неприемливо, трябва да знаем, че с начина си на общуваме, с езика, който използваме, създаваме реалността, в която живеем.

А когато говорим за присъствието на жените в политиката, това е още по-осезаемо и още по-важно. Не квотният принцип ще защити правата на жените, а разумното обговаряне на възможностите, капацитета, компетентността. Ако езикът ни издава пренебрежение, недоверие, подценяване, никакъв административен механизъм за обезпечаване на равенство между половете няма да сработи.

Жените всъщност нямат административен инструмент за обезпечаване на равнопоставеност, просто трябва  да им се предостави възможност да докажат своите умения и компетентност.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лимецови полета завинаги

Ивана Геройска живее в София заедно със семейството си, но лимецът, който отглеждат, е в землището на пловдивското Ново село. Както и други производители, семейството избира тази култура поради безспорните ѝ ползи за човешкото здраве. Екипът на производството не е голям, а семейството работи с партньорска мелница, тъй като изискванията за..

публикувано на 18.06.24 в 17:10

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55