Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Червен адмирал" с награда за най-добра женска роля на актрисата Лора Христова

Снимка: ФС на Hatch Pictures

Актьорът Марин Рангелов, представя първата си самостоятелна изложба в галерия "Дебюти" – "Ритъм". Експозицията включва абстрактни картини с маслени, акрилни и индустриални бои върху платна. Картините са големи, покрити с обилно количество боя, изразяващи чрез растерни елементи начина, по който твореца вижда заобикалящия ни свят. Всичко около нас се движи, дори и да е спряло. Всяко действие е задвижвано от ритъм. Рисувайки платната, основната цел на Марин е да се довери на ритъма, който го води. Но освен за ритъма, който го води в изложбата, повод за нашия разговор е и ритъмът, който го води към първия му късометражен филм като режисьор, сценарист и продуцент. А именно "Червен адмирал", който е в жанра на драма, трилър и мистерия, разказва Марин, който влиза в ролята на режисьор, сценарист и продуцент по тази лента:

"Заглавието е символично, ако зрителите изгледат филма до края ще разберат. Червен адмирал е всъщност вид пеперуда. Като киноман, много обичам да гледам и документално кино и гледах много интервюта в един период от живота ми за трафикиране на хора, една история на едно момиче от Австралия много ме вдъхнови и си казах хубаво е такава тема да присъства в игралното кино. Надяваме се хората като си тръгнат от салона да си имат едно наум. Това ми е първият филм като режисьор, но исках максимално да накарам хората да се чувстват съпричастни. Филмът започва с част от финала, зрителите от началото виждат няколко елемента от края."

Сюжетът насочва вниманието на зрителя към едни по-малко дискутирани, но критично опасни теми за проституцията, трафик на хора и като цяло нарушаването на човешките права. Филмът вече има своята първа спечелена награда на Robinson Film Awards (International Film Festival) в Италия за най-добра женска роля на Лора Христова:

"Предизвикателството пред ролята е огромно. Героинята се озовава в един кошмар, от който няма събуждане. Минава през много обрати за много кратко време. Изключително емоционална роля. Голямо предизвикателство беше, че се взе решение финалната сцена да се заснеме на one shot. Иска ми се филмът да остави следа, да накара хората да се замислят над някои теми."

Лора Христова, Ангелина Грозева и Марин Рангелов
За късометражния филм "Червен адмирал" Марин се вдъхновява за сценария от истински истории. С пъзелна история филмът има за цел да постави публиката в обувките на главната героиня и да разведе зрителите на едно брутално-сурово влакче на ужасите. За филма Марин използва много препратки към класики в киното, като например осветлението е детайлно прецизирано, картината и цветовете да напомнят "Казино" и "Добри момчета" на Мартин Скорсезе.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10

Приказен трамвай пътува из улиците на София

Пътешествие из улиците на София с трамвай, нарисуван от учениците на 51-во средно училище "Елисавета Багряна". Той е част от съвместния проект "Разкажи ми приказка" на Центъра за градска мобилност и училището. Трамваят ще се движи по линия 10 през следващите три месеца, като организаторите се надяват да внесат повече пъстрота в столицата...

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Рок фестивалът в долината на виното за четвърти път

Рок фестивалът в долината на виното ( Midalidare Rock In The Wine Valley) се готви за своето четвърто издание. Последното издание миналата година в село Могилово срещна феновете с групите   "Скорпиънс", "Епика", "Юръп", "Хелоуин", "Лакуна Койл", "Блек Гардиън" и много други. Организаторът на музикалния форум Алекси Калев коментира: "На..

публикувано на 03.07.24 в 08:10
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15