Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Караиванов:

Защо е важно сътрудничество между науката и бизнеса?

Стартира второто издание на Supersonic – годишно събитие за иновации, технологии и наука

Снимка: supersonic.bg

На 10 ноември 2022 г. в София Тех Парк стартира второто издание Supersonic. Това е един от най-авторитетните форуми за иновации, технологии и наука. Основни цели на събитието са да промотира България като център за трансфер на технологии и знания в Югоизточна Европа, да представи на местната екосистема от държавни, изследователски и образователни институции, добри практики за трансфер на технологии и знания. Supersonic TECH & KNOWLEDGE TRANSFER е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

"Тази година фокусът на Supersonic е върху технологичния трансфер. Това е взаимодействието между науката и бизнеса по реализирането и създаването на продукти и услуги на базата на фундаментална наука. Точна заради това искаме да покажем добрите примери в България, защото много български компании работят активно с университети, с институти от БАН, с центрове за компетентност, с центрове за върхови технологии и не на последно място, със София Тех Парк", посочва в "Нашият ден“ Васил Караиванов, председател на Управителния съвет на София Тех Парк.

Акцентите в програмата са представяне на научноизследователските възможности в България, работа в мрежа между регионални изследователи и учени с инженери, изобретатели и бизнес професионалисти, както и актуални възможности за инвестиции в рамките на Балканите. 

Според Васил Караиванов е важно е да има продукти с висока добавена стойност – единственият начин за българската икономика това да се случи, е да има процес на трансфер на технологии. Сред участниците е Майкъл Уитингам, един от тримата носители на Нобелова награда за химия през 2019 г. Той  е един от откривателите на литиево-йонните батерии, които сега се използват във всичко – от мобилни телефони до електрически автомобили.

София Тех Парк ще представи нова програма за иноватори, която е насочена не само към стартиращи компании, но и към отделния човек. Ще бъде споделен успешният опит за трансфер на знания и технологии от Германия и САЩ, като ще участват лектори, представители на института Fraunhofer и университетите Binghampton и Cornell. В допълнение топ компании от България ще покажат своите разработки с научни организации, които вече са внедрени в практиката. 

В изложението на произведени у нас иновативни продукти или услуги Made in Bulgaria 2.0 ще се включат още 20 проекта, които вече са внедрени в практиката. 

Повече подробности за второто издание Supersonic можете да чуете от Васил Караиванов в звуковия файл. 
 Снимка: supersonic.bg
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20