Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майка" на Зорница София открива първата вечер на "Киномания 2022"

| обновено на 15.11.22 в 11:01

Киномания 2022" стартира на 17 ноември и ще продължи до 4 декември. Филмът "Майка" на Зорница София ще открие първата вечер на фестивала.

“Критиците определиха филма като оптимистична драма. За мен вдъхновението на този филм е пътят на тази героиня, която превръща травмата си в триумф, избирайки да се фокусира в това да помага на тези, които имат по-малко. Тя е вдъхновена от истинска история, мисля че това е един интересен тон, който са избрали организаторите“, казва в ефира на “Нашият ден“ Зорница София режисьор и сценарист на филма.

“Всички ние трябва да се обърнем към ближния и към съседа си и да се ангажираме с това, че няма проблем в другия, няма вина на другия, всички неща ни касаят, тъй като живеем на една малка планета и ако всеки от нас не допринася за доброто, няма как да оставим добро наследство на децата си“, разказва още тя.

“Основните теми във филма са децата, бъдещето, мечтите…Това е един основен почерк в програмата на тази героиня – колко важно е значението на мечтите за децата и за всички нас“.


Филмът е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип "родителство".

Ролята се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори - те са сираци или деца от улицата.

Сценаристи са Миглена Димова и Зорница София. Художник е Калина Челебиева, монтажисти са Мартин Савов и Виктория Радославова, а д-р Малинов консултира и подпомага продукцията от самото начало.

Локациите на филма са Широка лъка, както и в най-големите гета в света - Кибера, до Найроби. "Майка" е селектиран в международната конкурсна програма на кино фестивала във Варшава, където Зорница София ще бъде гост за четвърти път.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Елена, вдъхновена театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг – известния диригент Леон Майер – да остане с нея в България и да продължат опитите. Тогава Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват ин витро, Елена е поканена да адаптира своята програма за сираци в Кения. Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата „майка”. Вдъхновено от истинска история.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35

Рожденият ден на Църквата

На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. Св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а ос­нованата от Бога Църква на кораб, който никога не потъва, защото..

публикувано на 23.06.24 в 09:20

Национализмът изживява възход, когато бизнес и граждани загубят представителност в управляващите

Защо у нас голяма част от политически партии и проекти с националистически уклон водят началото си от Варна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Спасов , кореспондент на "Дневник" във Варна. "Трите "В"-та, както станаха известни през последните седмици – "Воля", "Възраждане" и "Величие" – съвсем не очертават цялата тенденция...

публикувано на 22.06.24 в 08:50

Пъстър свят

Светът на Силвия Абрашева от Пловдив е пъстър и следователно пъстър е светът и на всички онези, които носят облеклата и ползват аксесоарите и предметите за бита, които Силвия шие в малкото си ателие в пловдивския квартал "Тракия". Освен шивач и дизайнер на кройките, Силвия е и дизайнер на десените, които отпечатва на бял плат. И всичко това..

публикувано на 21.06.24 в 17:15
Георги Ганев

Борисов и Пеевски не са евроатлантици – борят се за свят, обратен на върховенството на закона

Тази седмица се навършват 10 години от фалита на КТБ – Корпоративна търговска банка. Три години по-късно през 2017-а излезе книгата "Държавата КТБ" на разследващите журналисти Зорница Маркова, Росен Босев, Николай Стоянов и други колеги. Книгата бе част от проекта "КТБ: какво се случи?", чийто ръководител бе Георги Ганев , икономист, програмен..

публикувано на 21.06.24 в 16:30