Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания "Старата семейна рецепта" в "Семейно радио"

Снимка: БГНЕС

Семейно радио търси автентични български рецепти от всички краища на страната. Завръщане към корените на онова, което е събирало хиляди семейства през годините, съпътствало е празниците и  делниците им, предавало се е като традиция – храната, която слагаме на трапезата.

Кои са гозбите, които събуждат у нас детски спомени или пазим в старателно написаните тетрадки от своите баби? Как се приготвят без съвременните уреди и технологии? Какви тънкости са използвали добрите готвачи във всяка фамилия?

Търсим отговори от нашите слушатели и очакваме старите автентични рецепти на техните семейства на мейл: weekend@bnr.bg, на адрес: София, бул. "Драган Цанков" 4 за предаването "Семейно радио" и на 02/ 8659560 всяка събота в ефирното време на предаването "Семейно радио" (от 9 до 11 часа) до 31 декември 2022.

Слушателите, които изпратят своите рецепти за кампанията, ще получат подарък – преиздадени готварски книги от периода 1927 - 1940 година, предоставени от колекционера и изследовател на българската кулинарна история Марин Лесев.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55