Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде отиде доброто възпитание?

Снимка: Pixabay

Нека първо уточним какво разбираме под добро възпитание – любезност, добри маниери, внимание към другия, готовност за помощ, културно поведение и реч…? По-трудно е да го определим, отколкото да установим наличието или липсата му у някого.

Дори в годините на тоталитарния режим, когато нормите на поведение и ценностите бяха доста категорично прогласени и насаждани у младите, добре възпитаните хора се открояваха на общия фон. Днес като че ли те са още по-малко. Примери, колкото щеш. Ако изобщо някой отстъпи мястото си в обществения транспорт на бременна жена, стар или болен човек, той по-скоро ще е от по-възрастните поколения. Напълно непознати специалисти по всичко сипят в социалните мрежи порои от ругатни, обиди и цинизми по адрес на всеки, който не мисли като тях. Без да искаме ставаме свидетели на семейни скандали, бизнес уговорки и непринудено бъбрене от гърмящия телефон на поредния свободен в поведението си съгражданин.

Наистина ли доброто възпитание е на изчезване или просто продължаваме традицията да мърморим по адрес на младите? Задължително трябва да отчетем два факта, които са силно определящи социалното ни поведение – мобилните устройства и виртуалната среда. Взрени и заслушани в телефона си, млади и не толкова млади изобщо не забелязват какво става около тях.

Без естествените "филтри" на живото общуване всеки може да влезе във виртуален досег с всекиго и да изрече всичко, което в реалния живот не би дръзнал от чувство за приличие или самосъхранение. Как въпреки това да съхраним и предадем на децата си ценността на това, което наричаме "добро възпитание"? Чуйте какво споделя по въпроса Валерия Симеонова, детски и юношески психолог в рубриката ни "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Сергей Герджиков: Две седмици в Мексико са недостатъчни

Проф. Сергей Герджиков е претворил в книгата "Мексико – 1001 чудеса на света" пътешествието си из Мезоамерика. Мексико винаги е любопитна тема, особено с вещ в антропологията и във философията на науката човек като проф. Герджиков. Изследванията му са залегнали в близо 150 научни труда. Пътешествието му е започнало от столицата Мексико сити – град с..

публикувано на 01.07.24 в 08:05
Гьобекли тепе – археологическият обект е отворен за посещения преди 7 години

Гьобекли тепе – един от най-интересните археологически обекти в Турция

Гьобекли тепе е един от най-новите и най-интересните археологически обекти в Република Турция, където въпросите все още са повече от отговорите, които учените могат да дадат. Гьобекли тепе или Кореместият хълм, както се превежда буквално от турски език, днес е един от най-важните археологически обекти в света. Учените го определят като най-старото..

публикувано на 29.06.24 в 16:25

В Института по полимери към БАН стимулират младите учени

"Тази година проведохме 15-ата научна сесия за млади учени, която е под надслов "Младите учени в света на полимерите", като всичко е започнало по един проект, но с годините са намерени средства и по инициатива на "Института по полимери" към БАН, тази постерна сесия получава своето развитие с цел стимулиране на младите учени", съобщава в..

публикувано на 29.06.24 в 10:05

Приет е Регламентът за възстановяване на природата – защо е важен

На 17 юни беше приет Регламент за възстановяване на природата – Nature restoration law . България подкрепя регламента от самото начало на обсъждането му преди 2 години. Това е първият по рода си регламент за ЕС за възстановяване на природата, а целта му е да се въведат мерки за възстановяване на поне 20% от сухоземните и морските територии..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12