Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добринка Табакова – за старите и новите пътеки

Снимка: Ben Ealovega/schott-music.com

В предаването "Контемпо" гостува световноизвестната българка Добринка Табакова. Родена в Пловдив, от дете живее във Великобритания. Учи в Кралската музикална академия в Лондон, дипломира се в Guildhall School of Music and Drama и защитава доктурантура по композиция в Кингс Колидж в Лондон. Едва 14-годишна, тя печели наградата "Жан-Фредерик Перену"на 4-ия Международен конкурс по музика във Виена. По време на следването си е удостоена с две престижни отличия за композиция – "Витолд Лютославски" (1999) и "Адам" (2007). С Добринка Табакова разговаряме за актуални новини, свързани с проекти и записи.

"Възхвала" на Табакова е изпълнена в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2008 г. нейна творба (по текст на Блага Димитрова) е избрана за участие в световния хоров фестивал в Рига "Песни за Слънцето". През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Музикферайн, Виена. През 2011 г. композиторката печели наградата "Сорел" за хорова музика в Ню Йорк. Предстои издаването на два нови авторски компактдиска. Повече за тях чуйте в звуковия файл.

Произведения на Добринка Табакова са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати артисти като Максим Рисанов, Жанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Композиторката получава много престижни поръчки, например от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания през 2014. От месец август Табакова работи с издателство "Schott". Благодарение на това сътрудничество вече има планирани концерти, звукозаписи и изяви за следващата 2023 година.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо събитие за музикалната ни култура – операта "Медея" на сцена в София

Първата сценична реализация на операта "Медея" от Луиджи Керубини в България беше осъществена в края на февруари 2024 г. в Софийската опера от италиански екип: Франческо Роза – диригент, Марко Гандини – режисьор, Андреа Токио – сценограф, Марио Диче – художник на костюмите. Трите представени спектакъла предизвикаха огромен интерес, залата беше пълна,..

публикувано на 03.03.24 в 14:05

200 години от рождението на големия чешки композитор Бедржих Сметана

Отбелязваме 200 години от рождението на чешкия композитор Бедржих Сметана (2 март 1824 - 12 май 1884) с един от неговите оперни шедьоври – "Далибор" на 2 март от 20 часа. Идеята да напише опера по легендата за славния рицар Далибор, хрумва на Сметана още преди да създаде "Продадена невеста" (1866), но в в крайна сметка я завършва доста по-късно.  Кой..

публикувано на 02.03.24 в 07:50

Спектакълът "Цар Килимар" по музика на Жул Леви с премиера в Музикалния театър

Премиера на спектакъла по музиката на Жул Леви и либрето на Сабина Тянкова "Цар Килимар" може да бъде видяна на 2 март на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" . Музикалната приказка повежда деца и възрастни в незабравимо пътешествие в света на истинската любов, която се справя с всяка пречка по пътя си, за да пребъде. "Голямо..

публикувано на 01.03.24 в 17:17
Анжела Маджарова (вляво) и Аделина Александрова

Арфистката Анжела Маджарова: Най-добре се чувствам в България!

"Много съм благодарна за всички места, на които съм била, защото за нас като артисти е изключително важно да имаме допир до различни култури – това ни обогатява много. Но най-добре се чувствам у нас и затова се и върнах" – казва Анжела Маджарова. Нежна и изящна като звуците, които изтръгва от любимия си инструмент, тя има забележителна..

публикувано на 01.03.24 в 11:45

"Далибор", опера в три действия от Бедржих Сметана

Музика: Бедржих Сметана Либрето: Йозеф Венциг (немски), Ервин Шпиндлер (превод на чешки) Първо изпълнение: 16 май 1868 г., Прага Действащи лица: • Владислав, крал на Бохемия – баритон • Далибор, рицар – тенор • Будивой, началник на стражата – баритон • Бенеш, тъмничар – бас • Витек, оръженосец на Далибор – тенор • Милада, сестра на убития бургграф –..

публикувано на 01.03.24 в 09:45