Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Института за литература към БАН

доц. Елка Димитрова и доц. Мариета Иванова-Гиргинова (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Днес се чества Денят на Института за литература към Българската академия на науките. Празникът преминава като Ден на отворените врати, на който е представено творчеството на младите учени, енциклопедичните и периодични издания на Института за литература; новите книги на утвърдени учени); Книга за сп. "Златорог" от поредицата "Периодика и литература" (16,30-17,00) две книги от подновената поредица "Литературни анкети" на Боряна Владимирова с Едвин Сугарев и Ани Илков. Акцент на празника на Института е представянето на научната продукция на Издателския център “Боян Пенев”. 

В института има много проекти, споделят доц. Елка Димитрова, зам.-директор на Института за литература към БАН и доц. Мариета Иванова-Гиргинова, PR на Института за литература към БАН:

"Искаме да отворим вратите на Института към нашето голямо семейство, като поканим всички да се запознаят с нашата дейност. Насърчаваме младите хора да работят в сферата и имаме млади колеги, вълнуват се от различни теми.“

Програмата започва с представяне на книгите на младите учени и възможностите за кариерно развитие в Института за литература. 

В рамките на събитието са представени: изданието – „Литературноисторически и критически сюжети"; три литературни анкети: на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин и на Боряна Владимирова с Едвин Сугарев и Ани Илков. Сред новите издания на Института е и “В страната на вечното лято” – втория сборник, който представя творчеството на Матвей Вълев – един талантлив, но малко познат писател. 

Тази вечер ще бъде връчен и Почетният знак на Института за литература.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13
Белослава Димитрова и Яна Букова

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20