Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Дреников: гимназиалните години бяха най-хубавите в живота ми

Андрей Дреников и Аделина Александрова
Снимка: БНР

На времето Ванга казала на майка му: "Имаш две мъжки. По-големото (пианистът Иван Дреников – б.а.) се бори с едно трикрако черно чудовище, а у малкото живеят всички изкуства". И наистина, общувайки с Андрей Дреников, човек винаги се чуди кой от талантите му е най-широко застъпен. Той пее, свири на пиано и цигулка, композира… освен това е прекрасен актьор и (нещо, което малцина знаят!) – рисува чудесно! Животът му отстрани изглежда като едно неспирно шоу, но може би единствено той си знае каква е цената на това да си вечно на път и на сцената, и в студ и пек, здрав и болен, да забавляваш хората и да им доставяш радост.

Андрей Дреников e роден през 1950 година в София, в семейството на потомствени музиканти. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров") в класа по цигулка на проф. Боян Лечев. Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри с диригенти Емил Чакъров, Емил Табаков и Емил Янев. Като студент основава квартет "Дреников", който съществува до завършване на следването му и свири като концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър. През 1973 работи в Пловдивската филхармония, през 1975-77 е концертмайстор на естрадния оркестър "Младост" към Ансамбъла на Строителни войски, където отбива военната си служба. До 1981 свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването "Музикален магазин" на БНТ. Водещ в БНР на предаването "В музикалното студио". От 1994 до 2000 работи в Центъра за работа с деца в Община "Люлин" - София.

Андрей Дреников се изявява като импровизатор, певец, цигулар, пианист, драматичен и комедиен актьор, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни. Композира от ранна възраст в различни жанрове. Творчеството му обхваща стотици детски, театрални и естрадни песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика. Получава награди за театрална музика, над 40 награди за детска музика и награди за естрадна музика на различни поп фестивали. Автор е още на балет-приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и други инструментални композиции.

"В живота си винаги съм казвал, че много уважавам амбициозните хора, но почти ненавиждам болно амбициозните – казва Андрей Дреников. – Имах много щуро детство, палувах и играех на воля… и въпреки това при страхотна конкуренция бях приет първи в музикалното училище и трети в Консерваторията, след Минчо Минчев и Димитър Данчев. Имам прекрасни спомени от младежките си години, защото общувах с невероятни музиканти. С Емил Чакъров бяхме приятели и два пъти сме свирили с него двойни концерти за цигулка – от Моцарт и от Вивалди. След това всеки пое по своя път, защото Съдбата е различна и разнолика за всеки"…

За детството, за своите родители, за годините, прекарани в музикалното училище и Консерваторията и за много, много интересни моменти от невероятната си сценична кариера Андрей Дреников разказа при своето гостуване в студиото на "Предаване без име". Малка част от разговора ви предлагаме в звуковия файл, а цялото интервю можете да чуете в две поредни съботи – на 26 ноември и 3 декември – от 11.00 часа по програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знаменитият оркестър на Концертгебау - Амстердам триумфира в Брюксел

Едно от първите значими събития в програмата на Двореца на изящните изкуства BOZAR през новата година бе гостуването на Кралския Концертгебау оркестър от Амстердам. Интересът на музикалните любители, изпълнили докрай залата в Брюксел на 13 януари, бе породен и от изявата на нашумелия млад диригент Клаус Мякеля. През последните няколко години финландецът..

публикувано на 03.02.23 в 10:15
The Comet Is Coming: Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Максуел Халет.

Шабака Хъчингс се завръща триумфално в София

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming , групата на британската джаз-икона Шабака Хъчингс , идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно. Инициативата е на независимата музикална платформа Stretch , която прокара пътя му към българската клубна сцена..

публикувано на 02.02.23 в 19:10
Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Маестра Любомира Александрова: С его или без – красотата и талантът се виждат

"Добре е да загърбваме егото и да вървим по пътя си, каквито сме. С его или без – красотата и талантът се виждат" – Така мисли маестра  Любомира Александрова. За хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта – "Разговорът" е с диригента на Смесения хор на БНР  Любомира Александрова . " Хоровото..

публикувано на 01.02.23 в 12:30

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 февруари 2023 г.

1 февруари Свири Андраш Шиф (пиано). 3.00 часа – Феликс Менделсон (1809-1847), Фантазия във фа диез минор, оп. 28. 3.16 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Соната за пиано № 24 във Фа диез мажор, оп. 78, "На Тереза". 3.28 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Осем пиеси за пиано, оп. 76. 3.53 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Седем фантазии, оп. 116...

публикувано на 31.01.23 в 12:05

Франц Шуберт – проникновеният мелодик

На 31 януари 1797 г. в Химелпфортгрунд, тогава предградие на Виена, в семейството на Мария Елизабет Виец и енорийския учител и директор на училището в Лихтентал Теодор Шуберт се ражда Франц Петер Шуберт, познат днес като австрийския ранен романтик и, може би, последен представител на класицизма. Въпреки че остава сравнително непознат за широката..

публикувано на 31.01.23 в 08:18