Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Събирачите на памет от село Брезница

В полите на Пирин, на 17 километра от общинския център Гоце Делчев се намира живописното село Брезница – едно от малкото села, които не са засегнати от обезлюдяването, характерно за все повече краища на България. В момента населението на Брезница наброява над 3400 души.

Безработицата в селото е рядко срещан проблем, неслучайно определят мястото като икономическото чудо на Пиринско. Тук мирно и добросъседски съжителстват двете религиозни общности: мюсюлманска и източноправославна, а на селския площад извисяват снаги едновременно джамия и църква.

Брезница има училище от 1 до 12 клас, в което се обучават над 450 ученика, както и детска градина с повече от 250 деца.

Жителите на Брезница пазят своя колоритен диалект, който спада към западните рупски говори. Старинните форми, съхранени в него обагрят с особена напевност мелодиката на ежедневния разговорен език.

Интересът към опазването на нематериалното и материално наследство на местната общност превръща част от жителите на селото в особени „събирачи на памет“.


Фолклорна формация "Брезничанки" е създадена от С. Буковян през 2016 г., за да представя на сцена традиционното наследство на селището. В основата на репертоара на групата са песенни и танцови образци, които основателят на групата е наследил от своята баба, или издирил и записал от възрастни хора от Брезница. Неговата събирателска дейност продължава повече от 20 години.

Формацията се състои от женска и мъжка група, представящи различни аспекти от фолклорното наследство на региона. Според създателя ѝ Салих Буковян основните характеристики на брезнишкия фолклор са полово сегментираният репертоар (мъжки и женски песни), двугласното пеене с елементи на многогласие при песните, изпълнявани от жени, както и мъжкото епическо пеене със съпровод на двуструнна тамбура (известна още като „дрънка“).

Едно от събитията, с които с. Брезница се гордее е домакинството на най-големия международен фолклорен фестивал по поречието на р. Места -  „Фолклорни пътеки“. Всяка година фестивалът събира над 1000 самодейци от различни фолклорни области на България и гости от чужбина. Организатор на събитието е кметство Брезница, като за част от организацията се грижи и Салих Буковян.


Екипът на „Нашият ден“ представи гостуването си при събирачите на памет от с. Брезница в поредица от материали, излъчени в сутрешното предаване на програма „Христо Ботев“ между 18 и 25 ноември.

В настроението на мелодиите и историите от живота на Брезница може да се потопите чрез звуковите файлове, уловили мигове на неподправено общуване. Като репетиционния процес при разучаване на нов репертоар на ФФ „Брезничанки“ и атмосферата, която го съпътства.

Или различни „епизоди“ от живота на селото в миналото и днес, споделени от певиците в групата - като разказа на Фатме Осман, която развива свой собствен шивашки цех и не би сменила родното си място за нищо на света:

Чуйте в звуковия файл.

Спомените на 65 годишната Найле за времената, когато в селото се е гледал тютюн - чуйте в звуковия файл.

Разказите за носиите, „герданиевите“ чорапи, чиито шарки си имат специални имена и рецептата за най-вкусната баница, която може да опитате, ако сте на гости в Брезница:

Чуйте в звуковия файл.

Размишленията за любовта, каквато е описана в старите песни и каквато я виждаме днес:

И няколко неподправени истории за старинните песни като език на сърцето. За моментите, в които скръбта не ти позволява да ги пееш, а само да ги разказваш и за другите мигове, в които приспиваш внуците си с тях:

Салих Буковян
А в специално интервю за „Нашият ден“ ръководителят на Брезничанките Салих Буковян споделя своите лични мотиви да влага цялото си същество в поддържането на фолклорните традиции живи.
Снимки: ФФ “Брезничанки“

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50