Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как фотографията променя социалната действителност

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в международни медии, сред които Der Spiegel и The Washington Post. Имала е самостоятелни изложби в САЩ, Турция, Австрия и Япония. The British Journal of Photography я определя като един от авторите, "които да следим през 2019-а". Тя е първата носителка на наградата FotoEvidence W за нейната серия "La Puente", публикувана като книга през 2019 г. В средата на март 2020 г. основава "The Journal" – глобален фотографски колектив от няколкостотин жени и небинарни фотографи. Понастоящем Шарлоте се намира на германско-датската граница и е изследовател за "National Geographic".

Светлана Бахчеванова е изпълнителна директорка на Международното издателство за социално ангажирана фотография "FotoEvidence Press". Тя е българо-американска фотожурналистка и съоснователка на "FotoEvidence" (2010 г.). Опитът ѝ като фотожурналистка и активистка за човешки права започва в първия антикомунистически вестник в България (1988 г., в. "Демокрация"). Днес тя ръководи организации, които подкрепят фотографи като нея и бившите ѝ колеги, които внасят светлина в тъмни места и подтикват хората към действие.

Книгите, които Светлана и екипът ѝ издават, разобличават несправедливостта, създават устойчиви доказателства за нарушения на човешките права и вдъхновяват за социална промяна. Успоредно с това тя курира и изложбите на "FotoEvidence", които се показват по целия свят с цел насърчаване на справедливостта. Светлана замисля наградата "FotoEvidence Book Award" и наградата "FotoEvidence W Award", за да подкрепи работата на фотографите, посветени на преследването на правата на човека, като публикува творби, които е малко вероятно да бъдат издадени с търговска цел. Наградата "FotoEvidence W" за лич­на история през 2019 г. беше присъ­дена от престижното жури на нем­ската фотографка Шарлоте Шмиц за нейния дългосрочен проект "La Puente".

"La Puente" е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор. Нами­ра се в град Мачала и в него работят над 150 жени. Фотографиите са съз­дадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си сним­ки с лак за нокти. В началото функци­ята на лака е да прикрие самоличнос­тта им, но той бързо се превръща в творческо средство. Участието на моделите е в осно­вата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до ми­нимум структурите на неравнопос­тавеност, които предполага фото­графският процес, и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно ра