Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешните жени в литературата днес

Louise Elisabeth Glück
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на писателките и поетесите в нашето съвремие?

Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български език на американската поетеса и есеистика Луиз Глик (Нобелова награда за литература за 2020 година), включващо три книги "Триумфът на Ахил“, "Дивият ирис“ и "Медоулендс“.

Затова сме и поканили хората, заради които я имаме в крайна сметка тази книга, преводачите и поетите Надежда Радулова и Калоян Игнатовски, както и с поетесата и издателка и наша колежка Силвия Чолева.

Ето какво точно гласят част от мотивите на Шведската академия, наградата ѝ се присъжда за "нейния разпознаваем поетически глас, който със сурова красота превръща личното съществуване в универсално".

И една малка част от това, което четем в нейната Нобелова лекция:

"…поетите, към които се връщах, вече пораснала, бяха онези, в чиито произведения аз играех – като избрания слушател – ключова роля. Интимна, изкусителна, често потайна или подмолна. Не стадионните поети. Не поетите, които говорят на себе си. Харесваше ми тази спогодба, харесваше ми усещането, че стихотворението изрича нещо съществено, а и лично, посланието, което споделя с теб свещеникът или аналитикът."

Снимка ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

В галерия "Графикарт" вече е подредена първата самостоятелна изложба на художника Станислав Божанков в софийско пространство. Откриването е днес (7 февруари) от 17 часа. В експозицията са включени предимно графични творби, в различни графични техники – офорти, акватинта, мецотинто, линогравюри, защото обича да експериментира, дори си прави сам..

публикувано на 07.02.23 в 15:00

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са  напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности , свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

125 години от рождението на Бертолт Брехт

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца" Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на..

публикувано на 07.02.23 в 10:55

ФотоФабрика – годишнина на Георги Чапкънов

"ФотоФабрика – факт и фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на фотографията.  Д-р Катерина Гаджева е може би единственият..

публикувано на 07.02.23 в 10:20

“Формалдехид” – за любовта и смъртта през едно детско приятелство

Антония Атанасова – автор на романа "Моно" на Университетското издателство и на сборника с разкази "Процедура по забравяне на човек" представи предпремиерно третата си книга "Формалдехид". История за любовта и смъртта през едно детско приятелство. Едната избира края, а другата някак си трябва да продължи да съществува. Това се случва през поддържането..

публикувано на 07.02.23 в 09:55