Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До Созопол и пак натам

От Созопол и "О-солената риба" екипът на "И рибар съм, и ловец съм" се завърна леко травмиран и посърнал! Оказа се, че Градът на спасението може и… да те убие. Със спомени! Спомени за чироза, което се оказа пролетната суха скумрия. 

Спомени за кюфтета и луканки от моруна! За калкан с кисело зеле!!! За гàросите, приготвяни от черния дроб на скумрията или паламуда. За моруна с картофи или с грах! За паламуд по 60 стотинки и калкан за цял лев и двайсет!

Ние, досущ като смахнати софиянци, не пропуснахме да питаме и за цацата, след което можеше и бой да ядем. "Че кой тогава ядеше цаца, бре!?! Това акула, цаца, меджид за ядене ли е?... Че чак бабите казвали: "Дойде ли време да ядете цаца, светът отива на свършек!"

Но Градът на спасението не живее само със спомените. Защото и настоящето му е богато, красиво, рибно и… вкусно. Това го доказа и второто издание на фестивала "О-солената риба".

А каквото научихме – научихме го от Христо Михайловски, Мария Вълчева, Андон Кюмюрджиев, Фани Киселòва и Жан Шейтанов.

Чуйте и вие!

Снимки – Асен Масларски и Радио Бургас

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Пейчев

Иван Пейчев: Проблемното поведение в училище е вик на всяко дете за внимание и грижа

Новият "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения " е издание в помощ на училищния психолог с всичко необходимо за справяне с всекидневните предизвикателства. Наръчникът предлага методически насоки за извършване на оценка на индивидуалните потребности на ученици в риск, с хронични заболявания, със специални образователни..

публикувано на 07.02.23 в 17:05

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова . Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия..

публикувано на 07.02.23 в 14:15

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България. Но неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на..

публикувано на 07.02.23 в 13:10

За настоящето с мисъл за бъдещето

Често чувам, че живеем във време на контрасти и противоречия. Делим се на „-фили“ и „-фоби“, на българи и македонци, на млади и възрастни, на знаещи и незнаещи. Но като сякаш забравяме, че и едните, и другите са наши близки, приятели, роднини. И за всичките деления виновници сме ние самите. Ние създаваме положителното отношение у всеки. Ние сме и..

публикувано на 07.02.23 в 12:16

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания. Николай Примов , председател на сдружението, разказва в..

публикувано на 07.02.23 в 11:54