Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 10 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Владимир Бочев (Val De Mar) с помощта на Мартин Пенев и Илиан Велев представя с жив сет в студиото първия си солов албум "Four".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Спомен за Петър Гюзелев - Пеци.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Кремов, Йорданка Неделчева, Янко Петров и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в едно от най-големите села в дупнишка община – Самораново (втора част)
С ръководството на местното читалище и с фолклорната певческа група говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и неговите дейностите, за двете черкви в селото и забележителностите, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Златната ябълка: епизод 2 за месеца
• Разходка из кубичните къщи на Ротердам
• История на изкуството за деца: разказваме за платовете икат в Индонезия и картините на френския художник Фрагонар.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Удоволствие, достъпно за всички възрасти” – върху старата френска поговорка градим разговора с доц. Светослав Ханджиев. Диети, пости, анорексия, рационално, протеиново и разделно хранене, добавки и инсулинови медикаменти за отслабване – широк спектър от теми - коментира специалистът по хранене. В "Акценти от седмицата”: мащабна кръводарителска кампания във Варна, новини от Българския зъболекарски съюз, рецептите на старите българи...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Мартина Кръстева
• Семейна рецепта: Как да си направим истинско сирене в домашни условия? Защо оригиналното название на кашкавала е всъщност "сирене на кон"? Вкусни рецепти и кулинарни съвети от сиренарската школа на Мина Варджиева.
• Младата майка: "ЕСО-номията на баба" – наръчник за това как да намалим отпадъците, които генерираме в домакинствата ни. Интервю с Теодора Иванова, ръководител на проекта.
• Семейни маршрути: Коледни тайнства в Прага. Художественият ръководител на ансамбъл "Розова Долина" – Мирослав Василев с покана за концерт-спектакъла, който формацията ще представи на настоящия Коледен базар в чешката столица с подкрепата на Българския културен институт в Прага.
• Семейна библиотека: Предложение за детския рафт – "Вълшебство в полунощ" от Ралица Мерджанова. Пет разказа за магията на празниците и вярата в мечтите и как танцови спектакли могат да бъдат вдъхновение за детски книги.
• От другата страна: Домашният любимец като подарък - какви послания отправяме към детето? Трябва ли да поставяме животните в ролята на "отговорност" или "награда"? За ползите и уроците, които децата могат да научат от животните? Отговорите от психолога проф. Дора Лефтерова.
• Моето семейство: Петър и Алина Ангелови, които вплитат цялата си любов в ансамбъл "Шевица" и популяризират българския фолклор у нас и в чужбина.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име (Избрано)
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – любовните истории на няколко световноизвестни музикални семейни двойки.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за книгата "Зрящият хляб" от поредицата "Поет за поета". Поетесата Яна Букова за поета Биньо Иванов.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Дуетите в кънтри музиката, артисти които се изявяват като дуо и дуетни колаборации, песни и проекти. Изпълнения на: Florida Gеоrgia Line, Big & Rich, Robert Plant & Alison Kraus, Sugarland.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
За стените и сетивата
Всъщност за общуването става дума. Поставено под въпрос в две художествени събития, но далеч не само в тях.
"След като нашите канали за комуникация се превръщат в просто инструменти за манипулация, ние питаме: какво остава от публичния разговор… Ако се вслушаме заедно в тишината, можем ли да преоткрием нашето търпение, нашето смирение, нашата уязвимост?" – питат кураторите на Истанбулското биенале (17 септември - 20 ноември 2022).
"Калин Серапионов изгражда стерилна среда за социална комуникация, задавайки основни правила - без думи, и една единствена цел – общуване… Поведението на участниците е може би симптоматично за нуждата на съвременния човек от покой и преосмисляне на идеала ни за пълноценен живот" - пише в текста за изложбата "За стените до мен" (галерия ONE, 1 - 29 декември 2022).
За двете събития разговаряме с Красимир Терзиев и Калин Серапионов.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Краят на Путин дойде. Собствените му хора ще го свалят". Това смята Артемий Троицки, руският интелектуалец, журналист, промоутър и виднейши музикален критик. Той напусна Руската федерация през 2014 година, но изкъсо наблюдава културния и политически живот в страната и в чужбина. "Днес има две руски култури. Едната се установи в чужбина, а другата остана в Русия. Последиците от това разделение са, че сега има две Русии - вътрешна и външна. Външната Русия е най-шумната и видимата, тъй като това са музиканти, режисьори, писатели. Бих казал, че 80% - 90% от представителите на цялата качествена руска култура вече са в чужбина. И скоро ще се сблъскаме с това, че огромна част от руския бизнес също ще обърне гръб на Русия", прогнозира Артемий Кивович, един от първите съветски и руски рок журналисти и музикални критици, педагог, телевизионен - и радиоводещ, писател и актьор, както и откривател на стотици артисти, които греят на небосклона и към днешна дата.
Артемий Троицки:
- чете Андрей Лисиков, руски поет и музикант, популярен като Дельфин
- в реверанс към покойния легендарен пънкар и актьор Виктор Цой, лидер на "Кино"
- "Я плохой" на "Гарин и гиперболоиды" с премиера в ефира на програма "Христо Ботев"
• Хунну рок от Монголия:
- Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле провъзгласи нашумялата формация The HU за "Артист на ЮНЕСКО за мир" в седалището на организацията в Париж. The HU са първите музиканти от рок и метъл жанра, които получават тази престижна функция, изпълнявана досега от световните звезди Селин Дион, Сара Брайтмън, Хърби Хенкок, Маркъс Милър и Първия кавал на света - нашата гордост Теодосий Спасов.
- Музикантите бяха почетени със специални златни и сребърни монети, които Монголската банка пусна заради разпространение на монголските дух и култура по света.
- Екзотичната монголска група като етно-енд-рол напред с ритуалното гърлено пеене кумей, каргыра, морин хуур, игил и ... "Металика"
• Zelensky: The Man With The Iron Balls - солов изстрел от украинеца Евгений Николаев-Симеонов, известен с артистичния си псевдоним Юджийн Хюц. Харизматичният лидер на американския пътуващ цирк Гогол Бордело" в акция, защото "трябва да помогнем да се изгради всичко наново". Песента, определена като "кармична", "някакво странно изкуство "Изтокът среща Запада", е интригуваща среща между различни светове и музиканти от различни стилове и поколения - цигуларят на "Гогол Бордело" Сергей Рябцев, Шон Ленън - синът на Джон и Йоко Оно, американският китарист и знаменит блуграс акустик Били Стрингс, барабанистът на "Полийс" Стюърт Коуплънд и Лес Клейпул, басист и фронтмен на "Праймъс".
• Първо изпълнение на победителите от "Евровизия" 2022 "Калуш оркестра". Колоритните музиканти обединиха усилия с финландските алтърнатив рок легенди The Rasmus и издадоха нова, повлияна от украинския фолк, версия на песента от 2003-а "In The Shadows", озаглавена "In The Shadows Of Ukraine". Адаптацията на оригиналния мегахит отразява чувствата по време на продължаващата война и подчертава всекидневните битки, пред които са изправени украинците. Тили́нка в хип-хоп ритъм.
• Спомен за Джеймс Дъглас Морисън. Звучно талантливият Джим Морисън, Биг Джим, Джимбо, Лизърд Кинг - вокалист, поет, фронтмен, ключ и ключалка - "Дъ Доорс", оживява в творчеството на своите съвременници от Унгария "Хобо Блус бенд".
• Алмир Хасанбегович на 45. Музикант, певец и продуцент, Бързият звяр (както е ученическият му прякор) и Дувкица (както се подвизава в "Дубиоза колектив") от групето "Деф Ейдж Ъгейнст глухо доба" до член на формация, която е сред най-успешните и бързо проспериращи съвременни колективи на Балканите през последните петнайсет години.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 485 – Театърът на притчите
гост: богословът и изследовател на театралната история Митко Димитров.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Сънувам с отворени очи" от Даниела Симеонова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Пътуване с деца: Истории от музея "Възрожденски комплекс - Шумен".
• Градът разказва истории: Старият Шумен или как е изглеждал градът в края на 19 и началото на 20 век – с Християн Христов, служител на общинското предприятие по туризъм в града, разглеждаме архитектурния комплекс Сребровата къща, обявен за паметник на културата.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Директно от залата на Метрополитън опера - Ню Йорк: Кевин Путс - "Часовете", световна премиера.
Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Яник Незе-Сеген. В ролите: Рене Флеминг, Джойс ДиДонато, Кели О’Хара, Катлийн Ким, Силвия Д’Ерамо, Денис Грейвз, Джон Холидей, Уилиам Бърдън, Шон Паникар, Кайл Кетелсен, Брандън Сидъл, Тони Стивънсън, Ив Джилиоти.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15