Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Георгиев

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

| обновено на 25.04.24 в 11:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент.

Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу определени малцинствени групи и общности, са множество. Георгиев посочва как капсулирането на различни обществени групи и затворените комплекси в големите градове създават изолация и липса на диалог. Загубата на усещане за справедливост също е значим фактор според него, дори осъществяването на съдебната реформа не може да реши социално-икономическите проблеми веднага.

"Имаме загубено усещане за справедливост, ако се върнем дори на така обговаряната съдебна реформа, за която си даваме сметка, че дори да се произведе по възможно най-добрия начин, това няма да реши другите социално-икономически проблеми, въпреки дясната мантра, че това ще се случи на следващия ден", посочва той.

Според него външни белези, като кризата на представителната демокрация, се появяват не само в България, но и в други държави. Тази криза продължава да се възпроизвежда през изборния процес, като все повече граждани отказват да участват в него.

"Едни от основните външни белези, които не са типични само за нашата българска реалност, е кризата на представителната демокрация, която под една или друга форма продължава да съществува. Тя се възпроизвежда през изборен процес, нещо, което практикуваме тук един път в годината. Лошата новина е, че все повече български граждани отказват да го практикуват", казва още той.

Той отбелязва също, че политическият процес се редуцира до технически въпроси, като експертите заемат по-голямо значение от идеолозите и философите. Това обаче води до реидеологизация, но в десния спектър.

"Питате ме дали има реидеологизация на българското общество – и да, и не! Политическият процес в последните двайсетина години да започне да се редуцира до решаване на някакви технически въпроси, можем да дадем хиляди примери. На терена излязоха експертите, отстъпиха идеолозите и философите. Това обаче зацикли. То произведе реполитизация и реидеологизация, само че в десния спектър", коментира още той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15