Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев: Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза

д-р Орлин Колев
Снимка: БНР

Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза. Това коментира в "Законът и Темида“ д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и в Университета за национално и световно стопанство.

Вчера комисията по правни въпроси в Народното Събрание отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс. Предстои гласуване в пленарна зала и най-вероятно там ще падне този текст. Каква е процедурата след ветото?

"В първоначалния вид законопроектът може да се приеме с обикновено мнозинство. Тук Конституцията изисква абсолютно мнозинство, т.е. най-малко 121 народни представители следва да гласуват. Ако парламентът има волята да гласува закона в какъвто и да е вид. Де факто със 121 гласа може да се преодолее президентското вето. Но може да се съобразят и с някои от мотивите на Указа на президента", посочва д-р Орлин Колев.

В каква ситуация се намираме в момента между първия и втория мандат?

Според чл. 99 от Конституцията парламентът разполага с три възможни опита за образуване на правителство. След като имаме неуспешен мандат от първия опит, рулетката продължава да се върти. Първият и вторият опит като процедури са идентични. Разликата се състои в парламентарната група, която излъчва кандидата за министър-председател. Ако и тук имаме неуспешен опит за излъчване на правителство, то тогава президентът за трети пореден път ще следва да възложи проучвателен мандат не на кандидат от парламентарна група, а на самата парламентарна група в седемдневен срок.

Според д-р Колев фазата, в която се намираме в момента, няма срок за даване на втория мандат. И допълва, че политологичният прочит за евентуална възможност за формиране на експертен кабинет на малцинството не кореспондира с пряк текст от Конституцията. Идеята на конституционния законодател е не да има плаващи мнозинства, а по-скоро да има една парламентарна консолидация.

Рационализираният парламентаризъм

"Рационализираният вариант на парламентаризма най-вече се състои в недопускане на случаен блам на правителството. И да се подобри работата на парламента в законодателния процес. Двата института на доверието и недоверието към правителството са в полза на правителството“, казва д-р Колев.

При номинацията на проф. д-р Габровски разчитахме тази силна фигура някак си да консолидира парламентарна подкрепа. Идеята на Конституцията е точно обратната. Първо се консолидира парламент и се обединява около правителството, а не обратното."

Интерес представлява и конституционното основание по отношение на намерението на опредена политическа партия да инициира референдум срещу въвеждането на еврото у нас.

"Всеки един въпрос, който се отнася до българския национален суверенитет, следва да бъде разгледан с необходимата доза на сериозност. Разпоредбите в Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, в чл. 9 е установен периметърът, при който не могат да бъдат подлагани въпроси на национален референдум. Въвеждането на еврото само по себе си следва да се осъществи със закон и с много изменения в редица други закони", твърди д-р Колев.

Идеята на политическата партия, която лансира идеята за референдум, като че ли няма своето законово основание. Не може да бъде предмет на национален референдум въпрос, който касае закон или кодекс в неговата цялост

Конституцията е категорична, особено при процедурата за връчване на проучвателен мандат, но на три самостоятелни етапа."

Д-р Орлин Колев, коментира, че не следва да се приемат и трите проучвателни мандата като част от една и съща процедура. Една процедура по конституиране на правителство, но това са три самостоятелни отделни опита. В тази разпоредба няма как да приемем, че президентът може да се възпротиви на избора на парламентарната група кой да бъде предложения за министър-председател. Парламентарната група сама преценява на кого да се довери за бъдещия министър-председател. И за президента не остава нищо друго освен да му връчи мандат. Ако и три парламентарни групи излъчат една и съща фигура, не виждам как президентът би могъл да откаже да връчи проучвателен мандат.

Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза

"Ще бъде реалност тогава, когато имаме консолидирано парламентарно мнозинство. Иначе остава една хипотеза", споделя д-р Колев.

Целия разговор с д-р Орлин Колев можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код, поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22