Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваният ръст на софтуеърния сектор у нас за 2022 г. е близо 26%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ИКТ индустрията, в която софтуерният сектор е водещ, има амбицията в следващите пет години да заеме първото място по приходи в българската икономика.

Това обявиха от БАСКОМ при представянето на традиционния годишен доклад БАСКОМ “Барометър“. То се състоя в присъствието на мениджърите на софтуерните компании-членове на асоциацията, която вече наброява над 150 фирми и организации, както и на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

“Индустрията отново показва много вискоо ръст, устойчив ръст от 26%, което е значително над средното за индустрията.Постоянно се увеличат хората, които работят там, млади таланти постоянно навлизат. Тази година достигнаха до 50 000 човека. Добавяме по около 5 000 човека всяка година със сравнително високи доходи. Едно желано работно място и икономика, която е на световно ниво и от малкото, които привличат обратно кадри в България“,  казва в ефира на “Нашият ден“ Филип Мутафис, член на управителния съвет на БАСКОМ.

“Нашата прогноза показва, че 2026 г. индустрията ще има нужда от 9000 млади таланта, а университетите ще произведат някъде около 2500 и 2800 специалиста в тази индустрия. Очертава се една много голяма ножица между търсенето и предлагането, която ни притеснява. Тя е породена от високото темпо, с което се движи индустрията.

Прогнозите са за голям недостиг на софтуерни специалисти са на световно ниво. Търсенето не идва само от България, но е 85-86% от износ. Една от малкото български индустрии, които предлагат продукт с висока добавена стойност.

Софтуеърната индустрия е почти на 100% на светло, докато цели икономически отрасли в България са в сивия сектор. Ако някой има искрено желание да увеличава приходите в бюджета, би трябвало да се насочи към изсветляване на сивия сектор, който е значителен“, посочва още Мутафис в интервю на Александър Райчев в предаването “Нашият ден“ по програма “Христо Ботев“ на БНР.                                            

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13