Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваният ръст на софтуеърния сектор у нас за 2022 г. е близо 26%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ИКТ индустрията, в която софтуерният сектор е водещ, има амбицията в следващите пет години да заеме първото място по приходи в българската икономика.

Това обявиха от БАСКОМ при представянето на традиционния годишен доклад БАСКОМ “Барометър“. То се състоя в присъствието на мениджърите на софтуерните компании-членове на асоциацията, която вече наброява над 150 фирми и организации, както и на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

“Индустрията отново показва много вискоо ръст, устойчив ръст от 26%, което е значително над средното за индустрията.Постоянно се увеличат хората, които работят там, млади таланти постоянно навлизат. Тази година достигнаха до 50 000 човека. Добавяме по около 5 000 човека всяка година със сравнително високи доходи. Едно желано работно място и икономика, която е на световно ниво и от малкото, които привличат обратно кадри в България“,  казва в ефира на “Нашият ден“ Филип Мутафис, член на управителния съвет на БАСКОМ.

“Нашата прогноза показва, че 2026 г. индустрията ще има нужда от 9000 млади таланта, а университетите ще произведат някъде около 2500 и 2800 специалиста в тази индустрия. Очертава се една много голяма ножица между търсенето и предлагането, която ни притеснява. Тя е породена от високото темпо, с което се движи индустрията.

Прогнозите са за голям недостиг на софтуерни специалисти са на световно ниво. Търсенето не идва само от България, но е 85-86% от износ. Една от малкото български индустрии, които предлагат продукт с висока добавена стойност.

Софтуеърната индустрия е почти на 100% на светло, докато цели икономически отрасли в България са в сивия сектор. Ако някой има искрено желание да увеличава приходите в бюджета, би трябвало да се насочи към изсветляване на сивия сектор, който е значителен“, посочва още Мутафис в интервю на Александър Райчев в предаването “Нашият ден“ по програма “Христо Ботев“ на БНР.                                            

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03