Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Иванов с нова книга

2
Стефан Иванов
Снимка: Яна Лозева

Книжката е толкова малка, че спокойно може да се побере в джоб. Да бъде "С теб", каквото е заглавието ѝ. Текстът вътре се колебае между поезията и есето, но още в началото спираш да се питаш "Що е то?", тъй като си моментално въвлечен в разговора. 

А разговорът е достатъчно задълбочен, че да прикове вниманието до края. Защо се поставя въпросът за разговорите между нас, със себе си, тези в обществото? Ето и един от отговорите на Стефан Иванов:


запитах се какви са нужните условия за близост
в едно дистанцирано и допълнително
о т д а л е ч а в а щ о с е о б щ е с т в о
в което има пандемия от самота и изолация
още преди настъпването на другата пандемия
какво е нужно – общи ценности или споделен вкус
или интереси?
може би
взаимно познаване на контекста на другия човек?
може би
доверие?
с ъ с с и г у р н о с т
за съжаление
дълбокото любопитство и откровеното доверие
са в нищета и криза

Чуйте Стефан Иванов

Снимка – личен архив на Стефан Иванов 

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35