Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза без край, караконджулско поведение и умишлено подлудяване

Думите на 2022 според студенти по журналистика

Проф. Андреана Ефтимова, Мартин Керефейски, Жаклин Атанасова, Джем Юмеров (отляво надясно)
Снимка: Венета Гаврилова

По традиция в края на годината първокурсници от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет и преподавателката им по медиен език и стил проф. Андреана Ефтимова коментират в предаването "За думите" избраните от големи световни речници и издателства думи на годината и правят своя избор на най-показателните за живота и събитията през изминалите 12 месеца думи и изрази.

(по препоръка на слушателка си позволихме този превод на оригиналните английски думи и съчетания)

Мартин Керефейски, Джем Юмеров и Жаклин Атанасова са студенти в специалността "Журналистика", ето как оценяват посочените думи на 2022 г.

Мартин: "Аз се фокусирах върху думата, която от "Оксфорд" са избрали, а именно фразата Goblin mode, на български можем да го преведем като "гоблински режим" да кажем, която е на пръв поглед доста изненадваща за мен и признавам, че за пръв път видях нейното значение. Но след като се запознах и прочетох малко повече по темата, разбрах, че това означава да си непринуден, да се държиш така, както отвътре искаш, да си свободен и понякога така малко да отхвърлиш социалните норми (…малко асоциално поведение) … доста. Но пък и начинът, по който е избрана самата фраза, е доста интересен, тъй като за пръв път тя е избрана чрез гласуване от всички, които имат интернет по света, така че можем да кажем, че явно големият процент хора, които са я избрали – 93%, показва, че хората имаме нужда от едно такова държане – малко асоциално, малко извън социалните норми, защото живеем, особено в последните години, във време, в което постоянно ни се налагат норми и ограничения. Така че смятам, че на хората им се иска така малко да преминат в този "гоблински режим".

Когато такива своеволия и асоциално поведение се проявяват от хора на отговорни постове, от които зависят много човешки съдби, живот включително, тогава гоблинското, налудничавото, своеволното поведение виждаме какво ражда…

"Да, напълно съм съгласен, обикновените хора, дори публичните личности, когато са сами, не пред хора, нека се отпускаме, да живеем така, както искаме и всъщност да сме малко по-освободени, но, разбира се, особено за публични личности, за политически личности да не забравяме, че техните решения много често са от изключително голяма важност за нас."

Джем: "Бих искал само да добавя за гоблинския режим, че лично на мен тази дума не ми харесва и мога да обясня защо. Тъй като е отворена за широка лична интерпретация, дори издания от световна величина я използват в различен контекст. Едни я описват като вид поведение, други - като начин на живот, трети – за конкретна случка. Много интересно възниква тази фраза, всъщност благодарение на една фалшива новина през февруари месец тази година един създател на така наречените "мемета" в Туитър разпространява фалшива новина относно раздялата на една много известна двойка – Кание Уест, рапър, и Джулия Фокс, актриса. Според това заглавие Джулия Фокс е изрекла следното твърдение, че на Кание Уест не му харесва, когато тя изпада в гоблински режим. И дори в това заглавие самата фраза може да се тълкува от всеки различно. Всъщност по-късно през април познатият на всички Илон Мъск характеризира своето поведение и своите намерения да купи Туитър като изпадане в гоблински режим, като по този начин той иска да изрази, че това може би не е най-рационалното, което може да направи, но не се интересува от общественото мнение общо взето и затова не ми харесва. Но друга дума на британския речник Колинс – пермакриза (перманентна криза), смятам, че описва изключително добре годината, която преживяхме… Този избор доказва, че езикът е жив организъм и той се развива паралелно с обществените нагласи и тенденции."

Жаклин: "На мен най-много ми хареса станалата много популярна в интернет фраза #IStandWith (заставам до, съм със…), която е във връзка с подкрепата относно различните кризи, които настъпиха през тази година, основно войната в Украйна, тя е на трето място в анкетата на "Оксфорд" и се използва и в подкрепа на други каузи, не само за войната в Украйна."

Проф. Андреана Ефтимова: "Аз имам коментар за всяка една дума, за режима на гоблините да си призная гласувах, защото ме впечатли това, че се употребява образ от митологията – англосаксонската, а и в други митологии се срещат тези гоблини, но най-вече го свързах с "Властелинът на пръстените". Те са едни зловредни същества, духчета, които обаче понякога в някои митологии правят дребни пакости, които са по-скоро на ръба на смешното, отколкото на истинско зло, така че е въпрос на гледна точка и на интерпретация на тези митични същества. По-любопитното е и тук ще повдигна въпроса за влиянието на популярната култура – наистина е огромно, след като названието на тези митични същества, което влезе в сагата "Властелинът на пръстените", се превръща в предпочитано от много хора по света, тъй като всички имаха възможност да гласуват, стига да имат интернет. Много интересна е и "думата", която посочи Жаклин (#IStandWith), тя се обвързва и с темата за насилието, която напоследък като че ли и в българското медийно пространство беше актуализирана по повод на изнесени скандали за насилие над жени, те не са един и два и излязоха като грозд наведнъж и  много активно медиите започнаха да ги употребяват… Скоро написах един текст, в който обобщавам в петгодишен период избираните думи на годината и съпътстващите ги думи най-вече от Оксфордския речник, и бих искала да кажа, че те наистина отразяват невралгични обществени теми и проблеми като се мине през интерпретация на дискриминационни и стигматизационни процеси, през злоупотреби с медийно или политическо съдържание… също има много думи, свързани с проблеми с психичното здраве и състояние на хората, това е обяснимо, особено около пандемията… "Газлайтинг" е една такава дума, която беше една от съпътстващите думи на годината през 2018 на Оксфордския речник, а сега е обявена от речника Мириям-Уебстър за дума на годината… Тя означава манипулиране на някого чрез психологически средства, така че самият той да се усъмни в собствения си разум и в контекста на тези изключително сериозни проблеми с фалшивата информация в сферата на "постистината", фалшивите новини, "алтернативните факти", пропагандата, която ни залива отвсякъде, наистина тази дума е особено важна, тъй като много често ние се чувстваме като жертви на тези информационни потоци, които ни карат да се съмняваме в собствения си разум и в собствената си преценка на събитията… Обикновено се избират и думи неологизми, интересни по форма, и почти 50% от избора се дължи на интересната форма… Тези думи винаги съдържат някаква социална критика, ирония, сарказъм, защото по този начин можем да усетим пулса на обществото и как то се отнася към някакви "популярни" явления и проблеми. Така че може да се каже, че кампанията "Дума на годината" е и вид социална критика, проява на отношение, ако трябва и заклеймяване на някакви явления и аз много харесвам тази кампания."

"Дечипизатор" и "Всеки сам си преценя" изпъкнаха като оригинални рожби на родната действителност и отношение към събитията през 2021, а ето какво избират студентите тази година:

Мартин: "Ако трябва да говорим за фраза, която беше на преден план в българския език и в медийната сфера, лятото изпъкна една фраза "мижав интерес", която беше породена от един концерт…Тя доби доста голяма популярност не само в рамките на този прословут концерт, но и с оглед на изборите, защото видяхме все по-ниска избирателна активност, което е все по-плашещо лично за мен, затова определено можем да кажем, че българите проявяваме все по-мижав интерес към важни теми в нашия бит и в социалната сфера."

Джем: "За да продължа мисълта на Мартин, ако трябва да определим българското гражданско общество, мисля че всички тук ще се съгласим, че тази година ние станахме още по-разслоени, поляризирани, разединени, така че си пожелавам догодина колегите, които ще дойдат тук, някой от тях да има смелостта и фактите да изрази своето мнение и да каже, че дума на годината е "заедно". Наистина си го пожелавам това да е следващата дума на годината. А ако трябва да коментирам нещо за тази, за да не говорим отново за война и инфлация, искам да споделя една фраза "Много мило"… Произходът ѝ е от едно реалити предаване… с ирония… обобщаваща фраза за всички моменти, в които по някакъв тънък начин искаш да изразиш отношение към нещо не много приятно, което ти е направено от някого."

Жаклин: "Аз ще подходя малко негативно и отново ще избера израза "Всеки сам си преценя" в българската класация, защото според мен той е актуален и ще продължава да бъде актуален и в следващите години."

Проф. Андреана Ефтимова: "Най-последната под впечатлението от финала на Световното първенство по футбол е Лионел Меси… ако можеше да се използва собствено име, защото всъщност то е свързано и с една ситуация в родния политически пейзаж – наш политик се сравни с Меси, т.е. има желанието и смелостта да се сравни с Меси, но и заради грандиозния финал, който изправи всички ни на нокти…Разбира се, това е в кръга на шегата. Аз обаче не мога да отмина войната, която се води от началото на годината. Правят ми впечатление всички тези изрази и думи, които съпътстват пропагандата като "специална военна операция", "денацификация", които маскират истинското състояние на нещата… В същото време много ми допада работата с езика в думи като "рашизъм", "рашисти", "путинг", което е митинг в защита на Путин… не мога да остана равнодушна към тази работа с езика в посока на иронизиране, на сарказъм, изобщо на изразяване на отношение към събитията, които съпътстват войната… В домашен контекст имаме такива странни изрази като "полупрезидентска република", които по-скоро говорят за липсата на всякаква подготовка и вече не само в политиката липсва и не се държи на подготовката във всяко едно отношение. Говорихме си за това как липсват кадри, липсват специалисти, които да вършат съвестно и качествено работата си, и ми се струва, че това трябва да е послание за следващата година."

В духа на пожеланията за следващата година, водещата добавя и своите: професионализъм, почтеност и здравомислие.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15