Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

175 години от рождението на Христо Ботев - какво пази Калофер?

| обновено на 05.01.23 в 08:14
Снимка: БГНЕС

На 6 януари 2023 година (по нов стил) се навършват 175 години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Какво съхраняват неговият роден град и родната му къща за него?

„Нека за Ботев не говорим в дни, нека той бъде в нашето ежедневие!“

Това каза  в интервю за БНР Христина Грошева, дългогодишен уредник на Националния музей „Христо Ботев“ в град Калофер.

“Трудно ми е да намеря точните думи, които изпитва всеки човек, докосвайки се до неговите лични вещи. До нас е достигнало много малко – неговият джобен часовник, писалищните му принадлежности, както и печатарската преса, с която отпечатва своите вестници – „Знаме“ и „Нова България“. Докосването до тези светини те зарежда с патриотичния дух на Ботев“, казва още тя.

Относно хипотезите, че Ботев е роден в Карлово..

“Три селища в народната памет претендират за родно място на Ботев – Карлово, село Осен, Врачанско и Калофер. Но ние знаем, че когато Ботев постъпва в медицинското училище в Букурещ, подава молба, в която собственоръчно е написал – „Аз допуподписаният, по вероизповедание православен българин, роден в Калофер, област Пловдивска...“, коментира Грошева и апелира:

“Не бива да се поддаваме на жълтата преса, която пише всевъзможни небивалици около неговото рождение и гибел. Свидетел съм на това като човек, който е служил 27 години в Националния музей “Христо Ботев“.

“Ботев се ражда в една от стаите на килийното училище, в двора на църквата „Св. Богородица““, разказва още тя.

Кои са посетителите на музея?

“Наши посетители нееднократно са заявявали, че човек минимум три пъти в живота си посещава това свято място  - като ученик, като родител и последно идва с внуците си.

Достатъчно е да разгърнем книгата за посещения и да видим с какъв трепет и вълнение пишат хората. Докато има България, дори да има само един останал българин, Ботев ще живее“, казва още Грошева в интервю на Божидар Александров за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За райския газ и борбата с употребата на наркотични вещества

За борбата с разпространението на райски газ и употребата на наркотични вещества в Lege Artis разговаряме с д-р Юлиян Караджов , биохимик и експерт по наркотични вещества. Промени в закона за здравето предвиждат пълната забрана на райски газ освен в посочени законово случаи. Столична дирекция на вътрешните работи извършва проверка за..

публикувано на 25.09.24 в 12:11
Проф. д-р Иван Литвиненко

Отзвук от XVI Национален конгрес по педиатрия

По инициатива на Българската педиатрична асоциация се проведе XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. 650 участници, 55 партньори, 148 доклада, 62 постера – какво стои зад тези цифри и какви бяха акцентите в събитието разказва проф. д-р Иван Литвиненко , председател на УС на Българската педиатрична асоциация. Проф. д-р..

публикувано на 25.09.24 в 11:26

Белодробните заболявания и лошото качество на въздуха – основен акцент на дискусия в БТА

На днешния 25 септември в Българската телеграфна агенция се провежда пресконференция под наслов "На въздух – да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението", която отбелязва изминалия Международен ден на чистия въздух за синьо небе (7 септември), Европейския ден без автомобили (22 септември) и предстоящия Световен ден на сърцето..

публикувано на 25.09.24 в 11:25

Вера Стоевска: Пластмасата и приятелите, или как се справям с малките битки за природата?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" природозащитникът Вера Стаевска сподели своите размишления относно активизма на битово ниво и умората от постоянните борби. Тя говори за трудността да прехвърляш ценностите от професионалния в личния живот и за разочарованието от липсата на ангажираност у хората. Стаевска отбеляза, че..

обновено на 25.09.24 в 10:48
Киев

Николета Атанасова: Разказ за Украйна от първо лице

Резултати от проучване сочат, че над половината от украинците искат да останат в своята държава въпреки всички рискове и трудности. Един разказ за Украйна от първо лице – разказва в "Нашият ден" журналистката Николета Атанасова , която се завърна от страната. По думите на Атанасова българите погрешно възприемат Украйна като някакво..

публикувано на 25.09.24 в 10:00