Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минералното богатство на България – потенциал и перспективи

7
Снимка: Здравко Йончев

Кръгла маса на тема "Старите минерални бани на България – потенциал и перспективи", организирана с активната подкрепа на Българска асоциация за термално наследство (БАТН) ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14 до 18 часа в зала Изток, Народно събрание.

Поканени са компетентните органи на централната и местна власт, експерти от сферата на околната среда и водите, здравеопазването, културата и туризма, представители на гражданския сектор.


На теория всички знаем, че огромното и уникално богатство на минерални извори с лечебна стойност е благодатно за развитие и на туризъм, и на балнеология и профилактика, същевременно този потенциал остава неизползван, а сградите – паметници на културата – се рушат дали от само себе си, дали под напора на инвеститорския нагон.


В София и околностите ѝ например има около 40 извора. Дебитът само на Централна минерална баня е 12 литра в секунда. Това прави милион литра на денонощие. Всеки ден един милион литра минерална вода изтича в канала. (За сравнение дебитът на вода в световноизвестния балнеоложки курорт Карлови Вари е 8 л. в секунда, в Баден-Баден е 9 л/сек.
Рушащата се днес сграда на Централна баня София е била най-скъпата постройка след Освобождението и по време на войните, по-голяма, пищна и скъпа от тази на Двореца, с който е строена по едно и също време.)


В реставрирането, опазването и адекватното представяне на минералните бани са замесени различни институции – местни, общински, централни, здравни, културни и ако те съберат и постигнат съгласие как природното богатство да бъде оползотворявано в обществена полза, от това можем да спечелим като общество и като граждани.

В края на миналата година усилията на Българската асоциация на термално наследство да засили общественото внимание към въпроса за възстановяването на изоставените минерални бани, популяризирането на българската термална култура и осигуряването на широк обществен достъп до ресурсите на минералната вода бяха оценени от фондация "Лъчезар Цоцорков". БАТН получи парична премия от 3 хил. лв., които председателката на фондацията Надя Иванова дари за развитие дейността на гражданското сдружение.


В последно време ставаме свидетели на измисляне на различни псевдо-традиции, вярвания и ритуали, а едно възраждане на термализма би било реално връщане към изворите и миналото на страната ни.

Като прелюдия към кръглата маса на 24 януари, в Народно събрание на 12 януари ще бъде открита изложба "Минералните бани на София. Символ и спасение" с фотоси на Здравко Йончев.

Снимки: Здравко Йончев

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН работи за отворен достъп и цифровизиране на националното културно и научно наследство

Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас .   "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..

публикувано на 27.09.24 в 16:05

Сливенската текстилна гимназия

Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..

публикувано на 27.09.24 в 13:15
Откриване на Великото народно събрание във Велико Търново 1879 г.

Поборници и строители

Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..

публикувано на 25.09.24 в 17:32
Проф. Владимир Пилософ

Модерни времена

Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..

публикувано на 24.09.24 в 12:25

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана

Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..

публикувано на 24.09.24 в 11:11