Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 16 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от български поети: Александър Габровски
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост ще бъде екипът на подкаст – Инициатива "Правосъдие за всеки" (адв. Пепи Кънчев). До сега подкастът е публикувал 116 тематични епизода, в които коментира актуални обществени проблеми. В разговор с изтъкнати лидери на обществено мнение водещи на подкаста търсят отговор на въпросите свързани с състоянието на обществените отношение, политическата структура и произтичащите от това кризи на представителността и управлението, състоянието на съдебната система и необходимостта от спешна реформа. Как се прави общество ангажиран подкаст и какво е бъдещето на този вид комуникация? Каква е стратегията и как следва да се изгради "конструкцията" на един подкаст, които има за цел не само да информира, но и да формира обществено мнение и нагласи
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Португалско фадо в изпълнение на Мариза

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Евелина Христова, Петко Дунаков, Трио "Родопея", Иван Варимезов, Борка Тричкова, Кайчо Каменов, Костадин Атанасове, Тракийска тройка, Кремена Станчева и Василка Андонова, ФА "Тракия" и Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Канчилът и тигърът", по индонезийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Кентървилския призрак" от Оскар Уайлд – 1 част
(Премиера)

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: В Световния ден на Бийтълс ще ви срещнем с Антоний Арнаудов, автор на  книгата "Наричаха ги Бийтълс", за да ни разкаже за неугасващото им величие.
• Темата на деня: Какво не успяхме да научим от казуса с разменените бебета в "Шейново"? За проблемите на следродилната грижа в България, които от десетилетия чакат своето решение. Разговор с акушерката Йоана Станчева от акушерски кабинет "Зебра".
• Разговорът: Киноведа Здравко Григоров от сдружение "Позор" за безкрайните маршрути, по които можем да поемем с помощта на седмото изкуство.
• Времето на редактора: Какво ще се промени във Венеция след въвеждането на новата туристическа такса от 16 януари?  Интервю с Димитър Балтов, собственик на туристическа агенция.
• Terra Култура
- Акценти от седмицата: Храмът на Понтийската Майка на Боговете в Балчик беше представен в кулоарите на Парламента от директора на Историческия музей в града Радостина Енчева.
- Културен отпечатък: "Размисли върху българската женска носия" с хореографа Диляна Курдова преди премиерата на едноименната й книга.
- С Terra на път!: Календар на 2023-та през фотообектива на Радослав Свирецов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Пианистът и композитор Ангел Заберски разкрива подробности за авторския си концерт, който ще се състои на 19 януари в Първо студио на БНР. Негови съмишленици са тромпетистът Михаил Йосифов, кларнетистът Борислав Йоцов и музикантите от Биг бенда на БНР.
• Джаз продукции: "Radio Music Society" (Deluxe Edition 2022) на контрабасистката, авторка и певица Есперанса Сполдинг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Романът "Йога" на Еманюел Карер излезе на български език
• Разговор за детската книга "Това е нашият свят" на Аса Джиланд и Трейси Търнър
• Осми Годишни награди на Столична библиотека
• Изложба "Векът на зданието" – 110 години от създаването на сградата на ул. "Славянска" 2 в галерия Credo Bonum
• Владия Михайлова представя изложбата "Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте" в Топлоцентрала
• Пловдивската галерия L’UNION представя произведения на двама забележителни художници Генко Генков и Иван Кирков в изложба живопис, рисунки, акварели и илюстрации

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Свири пианистът Веселин Станев. В програмата: избрани пиеси от Й. Брамс, Р. Шуман и Фр. Шопен.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• От празника в делника
След последния от трите дни на Василица отново за работата по интеграцията на ромската общност разговаряме с Деян Колев председател на УС на Център "Амалипе” и Теодора Крумова програмен директор.
• С проф. д-р Ивайло Търнев – носител на  тазгодишната награда Романипе, разговаряме за любовта и отговорността в подготовката на здравни медиатори в ромската общност.
• Светове: Светът на Парашкевица Папазова – носител на специалната награда в конкурса Зрящи сърца 2022 г.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Дигиталната трансформация на човешкия свят или новите територии, които завзе изкуствения интелект.
Разговор с Елена Цанкова, киберпсихолог, магистър в университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.
• Хипотезите за човешкото развитие според научната фантастика- разговор с Владимир Полеганов, преподавател, преводач и писател.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Представяме запис от концерта на Оркестъра за народна музика на БНР "Момина луна", посветен на 50-годишния юбилей на композитора Георги Андреев. В събитието, освен народния ни оркестър участват хорът на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", Николай Урумов, Костадин Атанасов, Мартин Лямов и квартет към ансамбъл "Филип Кутев" в състав: Сорина Богомилова, Ралица Атанасова, Милена Андреева и Таня Недева. Диригенти са Георги Андреев и Димитър Христов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал в Залцбург, състоял се на 18 август 2022 г. Свири СО на Австрийското радио (ORF) с диригент Джоел Санделсън – лауреат на наградата за млади диригенти на фестивала; солист – Пабло Ферандес, виолончело. В програмата: Дмитрий Шостакович – Концерт за виолончело и оркестър № 1 в Ми бемол мажор, опус 107; Сергей Рахманинов – Симфония № 2 в ми минор, опус 27.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Проектът "Понякога тишина" на Мирослав Христов и Калия Калъчева. Темата е свързана с позицията, заемана от живописта в днешната масова, визуална култура. Тази позиция е именно отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина. Ще разберем и за новите творчески проекти на режисьорката Гергана Димитрова.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Кийт Джарет "The Koln concert" и Джо Ловано квартет "Live at the village vanguard".
Кийт Джарет е един от най-големите джаз пианисти импровизатори в жанра. Стъпил върху солидна класическа основа като инструменталист, той изключително умело се справя както в класическата клавирна музика, така и в джаза. Този солов концерт в Кьолн от 1975 година отново доказва невероятният му изпълнителски талант.
Джо Ловано е известен не само като перфектен саксофонист, но и като отлично владеещ кларинет, флейта и ударни инструменти. Не случайно е и сред най-известните инструменталисти в световния джаз елит. Албумът "Live at the village vanguard" е записан от Джо Ловано с квартета си през 1995 година. В него музицира с Харъл Том (тромпет), Кокс Антъни (бас) и Били Харт (барабани).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06